Borba za život djeteta

3 srp

U bolničkom sveučilišnom centru u Reimsu, sjeveroistočna Francuska, leži na krevetu Vincent Lambert u sobi koju su njegovi roditelji Vivien i Piere obložili fotografijama. Vincent, 42 godine star, radio je kao bolničar u psihijatriji. Godine 2008. u prometnoj nesreći s motorom ostao je tetraplegičar. Od tada, prema nekim liječnicima nalazi se u stanju kroničnog vegetiranja, prema drugima on je pri minimalnoj svijesti. Vincent ne može komunicirati ali diše, guta, njegovo srce kuca spontano bez aparata. Nije bolesnik na kraju života. To kaže dr. Xavier Ducrocq, savjetnik Vincetovih roditelja koji je izjavio da je bolesnik u teškom stanju ali ne stanju vegetacije. Viviene i Piere, ona 73, on liječnik u mirovini 90 godišnjak, praktični katolici, ovih su se godina založili za sina s ljubavlju. Nikad nisu posumnjali ili posustali boriti se za život sina pa i onda kad se trebalo suprotstaviti dijelu obitelji na čelu sa Vincetovom suprugom Rachele koji su tražili da se njegov život prekine. Nisu ništa poduzeli kad je 20. svibnja Državni konsilij Francuske dozvolio protokol o isključenju aparata koji ga drže na životu. Roditelji su se obratili  Europskom sudu za ljudska prava koji je odbio njihovu molbu da se sin ostavi na aparatima. Drugačije je mišljenje donio Komitet Ujedinjenih naroda koji je zatražio od Francuske da ne prekine održavanje na životu Vincenta. Apelacioni sud u Parizu 21. svibnja donio je odluku o održavanju na životu Vincenta.

Drama ovog bolesnika pogodila je Francusku, podijelila savjesti o temi svršetka života. Vincent je u teškom stanju. Njegove se oči otvaraju i zatvaraju, njegovo srce nastavlja kucati. Vincent je danas živ.

Za don Roberta Colombo, docenta na medicinskom fakultetu katoličkog sveučilišta u Rimu, uskratiti pomoć pacijentu “čin je neprihvatljiv na planu liječničke profesionalnosti, na planu međunarodnog prava i što je najvažnije, na planu humanosti”.