Danas sv. Benedikt – Sajam u Slunju – U Francuskoj bolesnik ostavljen da umre

11 srp

Danas crkva slavi jednog od zaštitnika Europe – sv. Benedikta. Rođen je u Nursiji u Umbriji oko godine 480. Odgojen je u Rimu. Pustinjački život je započeo u Subiacu, gdje je sabrao učenike, zatim se sklonio u Cassino. Ondje je osnovao poznati samostan i napisao pravilo koje se proširilo u sve krajeve. Nazvan je praocem redovništva na Zapadu. Umro je 21. ožujka 547. No već od 8. stoljeća u mnogim se krajevima njegov spomen slavio na današnji dan. Geslo im je bilo ora et labora – moli i radi. Ovo je udarilo temelje Europi. Molitva i rad se nadopunjuju. Samostan Montecasino saveznici su nemilosrdo bombardirali u Drugom svjetskom ratu. Ovo je bombardiranje bilo nepotrebno i glupo jer su Nijemci u njemu bili odsječeni. Uostalom svaki je rat nepotreban i glup. Ipak spašena je bogata biblioteka koja je blagovremeno prenešena u Vatikan.

Jutros je svježe u slunjskom kraju. Svega je 14 stupnjeva ali je posve vedro pa će se temperatura dići iznad 20 stupnjeva. Sajam je danas živahan. Susreću se ljudi, kupuju…Kafići i terase danas su puni…

Jedni odlaze drugi dolaze na tržnicu

Pitanje Radio Slunja: Što je to patent?

Neočekivano nekog susretnemo…

Lubenice su i dalje tražene

Susreti s onima koji su  i u drugim državama…

Muškarci se znaju sasvim dobro snaći na tržnici

Štandovi domaćih proizvoda

Hodočasnici Petog zavjetnog hodočašća u Rijeci – Zvona s trsatske bazilike pozdravila su u srijedu 10. srpnja preko četrdeset hodočasnike petog zavjetnog hodočašća “Marijanski zavjet za Domovinu”, dugog 1700 km s priključnim rutama dugim 600 km….U Slunj stižu hodočasnici 16. srpnja ali je ovo priključna ruta. Očekuje ih se u Slunju 15 s tim da se mogu dio puta priključiti loklani hodočasnici.

U Francuskoj bolesnik ostavljen da umre – Pisali smo o Francuzu koji se zove Vincent Lambert, 42-godišnji tetraplegičar koji je postao simbol Francuske u borbi za život. Stradao je u prometnoj nesreći i ostao u komi. Roditelji su se lavovski borili za njegov život. Preminuo je u bolnici u Reimsu gdje je bio smješten. Ustvari nije umro nego su ga ostavili da umre. Nakon zadnje odluke francuskog kasacionog suda  liječnici su mu prekinuli dotok hrane. Praktično presuda Visokog suda prekinula je Vincentovu nit života. Može se govoriti o eutanaziji od strane države, o pravom izvršenju smrtne presude po nalogu sudaca. Radi se o modernoj giljotini kamufliranoj u aparate za održavanje života koji su omogućavali dotok hrane i vode. Papa poručuje da liječnici spašavaju život a ne ubijaju ga.