Danas Gospa Karmelska – Slavlje večeras u Senju – Preminuo Grga Jurčić

16 srp

Danas slavimo blagdan Gospe od brda Karmela. A brdo Karmel nalazi se u Palestini, uz obalu Sredozemnoga mora. Na njemu je starozavjetni prorok Ilija branio vjeru Božjeg narod od utjecaja poganstva. Brdo Karmel se spominje u sv. Pismu i to kao plodna zemlja ili vrt u pustinji. U onim pustim krajevimo to ima veliko značenje. Na brdu je “Ilijino vrelo”. Tu su pustinjaci krajem XII. stoljeća sagradili samo­stan i crkvu u čast Majci Božjoj a poznati su kao „Braća Gospe od Karmela”. Ovo je početak redovničke zajednice karmelićana. Svetom Šimunu Stocku, karmelićanskom poglavaru iz XIII. stoljeća, ukazala se Majka Božja koja mu je dala škapular i obećanje da će svatko tko ga bude nosio i s njime umre biti pošteđen muka, trajan znak Božje nazočnosti i odanosti Kristu Isusu. Škapular je komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici a najpoznatiji je karmelski škapular, koji nose kao zalog posebne Marijine zaštite. Također mnogi vjernici nose takav škapular. Tumači Svetoga pisma shvaćaju brdo Karmel kao sliku nazočnosti pravoga Boga, sliku ljupkosti i plodnosti njegove milosti, dakle slika je to Djevice Marije koja je sva pripadala Bogu. Ona je, osjenjena Duhom Svetim, postala mjesto osobite Božje prisutnosti koja se očitovala utjelovljenjem Sina Božjega. Stoga vjerni puk voli pobožnost prema Karmelskoj Gospi i rado nosi njezin škapular. Članovi karmelićanskog reda sami sebe nazivaju braćom i sestrama naše Gospe od gore Karmela i kao osobitu karizmu njeguju povezanost razmatranja i akcije. Karmelićani danas uspješno djeluju diljem svijeta pa tako  i u hrvatskim krajevima.

Nedaleko Slunja  – na Glavici – svetište je Majke Božje Karmelske. Uspon na brdo Karmel znači oslobađanje od svega što nas opterećuje i udaljuje od Božje ljubavi. U ovom svetištu na Glavici slavimo Gospu Karmelsku i sv. Iliju u nedjelju 21. srpnja u 11 sati. Pridružimo se ovom slavlju! Komad puta treba svladati pješice!

 

Iako mu je na leđima 99. godina (lijevo) on se raduje svakom novom danu

Inače danas slave Gospu Karmelsku kao zaštitnicu župe Kuterevo i Smiljan. U Rijeci slave danas župe D. Drenova, Krasica i Ledenice.

Ganas župa Senj slavi Gospu Karmelsku kao zaštitnicu pomoraca i ribara. Misa je u 18.30 sati u katedrali a nakon mise procesija kroz grad Senj s kipom Gospe koju nose ribari. Misu predvodi  biskup mons. Zdenko Križić a sudjeluju i članovi Senjskog kaptola.

Posvetna molitva Gospi Karmelskoj

Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvećujem se tebi iz zahvalnosti i ljubavi; obećavam ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti tvoga Sina, Isusa Krista. Želim poput tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavlju služiti Bogu i ljudima. Poslušaj, dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo. Daj mi milost da pod tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi. Amen

                                

Preminuo je u 86. godini života MIRKO JURČIĆ GRGA iz Slunja, Plitvička 54. Pogreb u srijedu 17.07.2019. u 16 sati na groblju Slunj. Za njim žale sin Ivica, kćerke Mira i Vesna, snaha Ankica, unuci, sestra Ane i ostala rodbina