Temperature rastu – Depresija vodi u očaj – Pješice na Glavicu – Preminula Anka Mulac

19 srp

Depresija je danas učestala pojava kod mlađih i starijih. Depresivno stanje nam oduzima svaki volju za rad, za smjeh, druženje. Duhovitost je znak zdravlja duše. Depresija vodi čovjeka pomalo u očaj, pred zid preko kojega nema prijelaza. Očiti primjer depresije je Juda koji je prodao Isusa, unovčio prijateljstvo. Njegovo duhovno stanje završilo je u očaju, u samoubojstvu vješanjem. Istovremeno desni razbojnik u zadnjim trenutcima života doživio je oproštenje!  Dobro je podsjetiti da očaj predstavlja zadnji đavolski udarac čovjeku! Prozirna igra “oca laži” počinje s istinom da je Bog milosrdan! On je milosrdan prema svojoj djeci i zato on sve oprašta. Ali nakon pada, nakon grijeha, đavao mijenja taktiku: sada nema milosrđa, Bog je pravedan i čeka te kazna. Više nema spomena milosrđa. To čovjeka onda gura u očaj, samoubojstvo. Očaj je veliki egoizam! Zapravo takav je čovjek obuzet ohološću. On je sebe stavio na prijestolje. On nije sposoban moliti oproštenje i doživjeti radost oproštenja. Naravno da oholost i egoizam nisu jedini uzroci depresija koje završavaju očajem. Kršćanin mora biti svjestan da je vrijedan u Božjim očima, da je dijete Božje. To je brana protiv egoizma, zatvorenosti u samoga sebe. Zatvaranje u sebe, zaokupljenost samim sobom, teški je grijeh jer isključuje Božju ljubav i milosrđe. Neki koji su upali u tešku depresiju i pokušali samoubojstvo, kad su spašeni, bilo ih je sram zbog kukavičluka i zaslijepljenosti samim sobom. Neki su tada otkrili da su voljeni od Boga i braće ljudi.

Ulica E. Kvaternika dugo je vremena gradilište: nakon ugradnje cijevi odvodnje slijedi novi sloj asfalta. Stanovnici će zaboraviti na prašinu, velike strojeve,  lupanje “pikamera”

Vrijeme je svakim danom opet toplije. Vraća se žarko ljeto. Opet ćemo se nositi s temperaturama iznad 30 stupnjeva.

Igre prijestolja – U slunjskom je parku velika stolica koja asocira na kraljevski tron: mnogi žele napraviti snimak na tronu kao da su kraljevi-kraljice ili princeze kao ove Koreanke

Hodočašće na Glavicu– Jedna se grupa priprema za hodočašće na Glavicu. U nedjelju 21. srpnja u 9 sati okupljanje pred slunjskom crkvom i onda pješačenje prema Glavici. Ovom se hodočašću mogu pridružiti mlađi i stariji jer je put dug svega četiri kilometra. Misa na Glavivi pred svetištem Gospe Karmelske u 11 sati!.

                                 

Preminula je u 91. godini života ANKA MULAC iz Cetingrada, Blagajska 26. Pogreb u petak  19.07.2019. u 18 sati na groblju u Cetingradu. Za njom žale  kći Marija, zet Zvonko, unučad i rodbina