Sv. Ilija: slavlje u župi Sinac i Baljevcu danas, sutra na Glavici

20 srp

Starozavjetni prorok Ilija djelovao je u 9. stoljeću prije Krista. Ovaj revni prorok  vatreno se borio protiv krivih bogova  – idola – ondašnjeg vremena. A svako vrijeme ima svoje kumire. Samo ime Ilija u slobodnom prijevodu znači “Jahve je moj Bog”. A ime Jahve objavljeno još Mojsiju  znači  “Onaj koji jest”. Proroci su u svim vremenima  budno pazili da narod ne odluta od Boga. Pod cijenu vlastitog života razotkrivali su zastranjenja i pozivali na obraćenje. Ilija je u tome bio odlučan.

Bog je poslao Iliju da opakog kralja Ahaba opomene zbog otpada (oko 860. prije Krista). Kazna je bila velika suša ali i Ilijina molitva dala je kišu. Poznat je Ilijin obračun sa sljedbenicima krivih bogova na brdu Karmelu.

Ovih dana kroz Slunj kolone idu prema jugu

Svetog Iliju časte vjernici u slunjskom kraju zajedno s Gospom Karmelskom na Glavici. Sutra, 21. srpnja, u svetištu Gospe Karmelske uz Gospu častimo i sv. Iliju. Okupatori su 1991. imali straha razoriti ovu kapelu upravo uzbog sv. Ilije.

Župa posvećena sv. Iliji je Sinac kod Otočca. Danas je tamo veliko slavlje. U ovoj je župi djelovao 9 godina slunjski župnik a u Cetingrad je došao vlč. Stanko upravo iz župe Sinac.! Također je danas slavlje sv. Ilije u Baljevcu, poplješivikom selu župe Zavalje

Kapelica Gospe Karmelske na Glavici sutra čeka štovatelje Gospe i sv. Ilije (u 11 sati)

Zastava na kući znači da je danas ženidba (kuća obitelji Pavlešić u ulici Kralja Zvonimira)