Danas Marija Magdalena: misa u 18 sati u slunjskoj grobljanskoj kapeli sv. Marije Magdalene

22 srp

Danas crkva slavi Mariju Magdalenu. Evanđelist Luka piše o njoj: „Isusa su pratila Dvanaestorica i neke žene što ih je izliječio od zlih duhova i bolesti: Marija, zvana Magdalena, iz koje bijaše izišlo sedam zlih duhova…” (Lk 8,2). Magdala je selo na Genezaretskom jezeru. Marija Magdalena je bila ženstveno biće, duboko u duši izmu­čeno, rastrgano, nemirno. Od njezinih nutarnjih muka oslobodio ju je Isus. Zauzvrat ona je počela kreposno živjeti i nije vaše napuštala svoga Spasitelja. On je bio njezino uporište, središte čitavoga njezina života. Snagom Gospodinovom ona je postala nova osoba. Kad je Isus bio osuđen na smrt, bila je zbunjena. Činilo joj se kao će odjednom biti zbrisani svi događaji prošlosti. „Sile zla” činile su joj se jače od svega ostalog.

Evanđelist Ivan donosi kako je Marija u noći „u prvi dan tjedna” (Iv 20,1), od subote na nedjelju, krenula prema grobu Isusovu. Grob je našla prazan. Posljednje Isusovo počivalište čini se bilo je obeščašćeno, opljačkano. Briznula je u plač. Nisu to bile suze koje oslobađaju na­gomilanu bol nego suze s kojima nastaje još veći jaz, bezdan, suze iza kojih se ne treba ničemu više nadati.

Dok je Marija plakala, vidjela je nad grob dva anđela koji rekoše: „Ženo, zašto plačeš?” Na to je ona odgovorila: „Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.” Okrenula se i ugleda Isusa kojega nije prepoznala. Isus je upita: „Ženo, što tražiš?” Ona od­govori: „Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio kako bih išla po njega.” Isus joj reče: „Marijo!” Ona se okrenu prema njemu i reče: „Rabuni”, što znači „Učitelju moj!” Isus joj reče: „Nemoj me zadržavati…, nego idi k mojoj braći i reci im: ”Uzlazim k svome Ocu…” Marija iz Magdale ode i javi učenicima kako je vidjela Gospodina… (Iv 20,11-18).

Danas slavimo Mariju Magdalenu u kapeli Marije Magdalene na slunjskom groblju. Ovdje je nekad bilo središte župe. Sadašnja kapela potječe iz 1859. godine. Godine 1991. srpski su je agresori oštetili, devastirali, ukrali vrijednu sliku – ulje na platnu – “Isusa skidaju s križa”. Očekujemo da sliku vrate. Imamo o njoj neke tragove. 

Danas u 18 sati slavimo misu u ovoj kapeli! Dođite! Sjetimo se i naših dragih koji ovdje leže.

Kapela Marije Magdalene na slunjskom groblju: u njoj je danas misa u 18 sati!

Odgođena primopredaja župa Plitvice i Rakovica obavit će se danas u 10 sati.