Još jedan vreli ljetni dan

23 srp

Po jutru se dan poznaje! A jutro je najavilo vreli ljetni dan danas u slunjsko-plitvičkom kraju. Temperatura se popela na  35 stupnja! Nekada su na ovakvim temperaturama želi na suncu uz gutljaj vode, radili težačke poslove i to su smatrali normalnim. Je li naš prag tolerancije smanjen?  Klima uređaji u automobilima i stanovima kao da su normalni. Jesu li mnogi proizvodi i dostignuća dana da “ojačaju” našu lijenost, da nas utvrde u komoditetu, inerciji? Kao što šumske zvijeri izgube instinkt preživljavanja kad dođu u zoološki vrt. Ulijene se i nisu sposobne preživjeti u divljini! Gura li nas potrošačka civilizacija u lijenost? Mnogi migranti dolaze u razvijene zemlje ali nije motiv samo traženje posla nego teže za socijalom bez rada…

Temelj na kojem je nikla europska civilizacija je “ora et labora” – moli i radi. Rad i molitva su kao dva vesla na čamcu: jedno veslo vrti čamac u krugu a s oba vesla čamac može ploviti naprijed. Bez duhovnog vesla naš čamac se vrti u začaranom krugu.

Obrađena polja u svakome od nas pobude osjećaj divljenja prema čovjekovu radu

Danas se u Slunju temperatura popela na 35 stupnjeva

5. Zavjetno hodočašće Zavjet za domovinu 2019. godine –  Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Hodočašće je krenulo 8. lipnja 2019. godine iz Osijeka, a završava 21. kolovoza 2019. godine u Dubrovniku. Jedna sporedna ruta prošla je kroz Cetingrad – Slunj – Korenica – Udbina. Pridružila im se grupa iz Slunja-Rakovice. Na Udbini spojili su se s glavnom rutom. A zbog velikog interesa hodočasnika da krenu iz Zagreba na hod na priključnu rutu 26. -28. 7. 2019. ŠKABRNJA – BENKOVAC – RODALJICE ponuđen im je prijevoz  na relaciji Zagreb – Škabrnja s polaskom u petak 26. 07. 2019. u 18:30 sati ispred Bazilike Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb. Povratak u nedjelju 28.07. iz Rodaljice u večernjim satima. Cijena kotizacije je 200 kn, povratna. Kao što se vidi glavnoj ruti povremeno se pridružuju, na dijelu puta, hodočasnici iz mjesta kroz koja prolaze.