“Meni je dobro ovako”

24 srp

Lako upadamo u narcisoidnost. Sami sebe stavljamo na prijestolje, naš ego je najvažniji. Zaboravljamo pri tome da ne pripadamo sami sebi. Nismo sami svoji stvoritelji niti smo sami sebi darovali darove ili talente. Vrijeme je dar! Neponovljivi dar. A vrijeme brzo prolazi. U tom vremenu trebamo umnožiti svoje talente. Tako se neki mladić ili djevojka izležavaju kod roditelja koji ih hrane, peru, daju džeparac. Ne osnivaju obitelj uz glupo obrazloženje: “Meni je dobro ovako!” Zaboravljaju da tako nisu govorili njihov otac ili mati. Čak će uzeti psa za prijatelja. Moj profesor u srednjoj školi Bela Polgar nam je više puta govorio: “Prvo lice ja, drugo lice ja, treće lice moj pas a onda ti”. Htio nas je poučiti o egoizmu koji je odvratan. Evanđelje govori da će onaj koji je zakopao svoj primljeni talent  i vratio ga uz obrazloženje “Evo ti tvoje!” biti bačen u pakao. Dan mu je talent da ga umnoži. Nevjerojatno je kako se neki raduju životu a sami ne žele čuti o osnivanju obitelji, o gnijezdu iz kojeg će poletjeti ptići! Još mi je drastičniji primjer jednog starog mladića koji je govorio: “Kad bih znao da ću sutra umrijeti pobio bih što više ljudi. Kad mene nema neka nikoga nema!” Zastrašujući egoizam u koji nas gura sotona. A Isus je bio “za druge”. Od Boga dolazimo i Bogu se vraćamo ili “nemirno je naše srce dok ne otpočine u Bogu”.  Paradoks je ljubavi da se ona darivanjem ne gubi nego raste. Moj prijatelj ističe: “Najljepše mi je vidjeti trudnicu koja gura kolica!”  Ta slika govori o darivanju života, himni života.

Danas je također vruće u slunjskom kraju. Još do 15. kolovoza i zbogom toplo ljeto! Naime, nakon prvih kiša u kolovozu vrućinama je kraj.

Bogoslovi Gospićko-senjske biskupije ljetuju u Ogulinskom kraju. Bit svećeničkog poziva je život za druge. Svećenik je prorok svoga vremena. On ljude oslobađa od kumira svoga vremena i upućuje na put spasenja. Svećeničko je zvanje zbog toga dinamično i stresno. On ratuje s “knezom ovoga svijeta” koji želi ljude zarobiti i natjerati u očaj. “Tko vas sluša mene sluša, tko vas prezire mene prezire” – reći će im Isus.