Danas sv. Ignacije – Zajedno Koreanci, Talijani, Hrvati – Preminuo Pavao Paulić

31 srp

Danas crkva slavi sv. Ignacija. Rođen je 1491. godine u Baskiji u plemićkoj obitelji. Bio je posljednji od dvanaestero djece. Kao mladi časnik sanjao je o sjajnoj budućnosti. Na Duhove 1521. godine braneći tvrđavu Pamplonu bio je ranjen i jedna mu je noga ostala cijeli život kraća. To ga je ranjavanje na neko vrijeme svezalo za krevet i promijenilo njegov život. Čitao je živote svetaca. Njegov se pogled na svijet izmijenio. Poslije ozdravljena Ignacije je krenuo na hodočašća u marijanska svetišta. Napisao je knjižicu koja  će postati izvanredno duhovno štivo do danas i utjecala je na mnoge.

Sa svojim drugovima Ignacije je odluku o zajedničkom životu posvećenu Kristu zapečatio na Veliku Gospu 1534. godine u Kapeli mučenika u Parizu. Zavjetovali su se da će služiti Bogu i pomagati dušama u savršenom siromaštvu i čistoći. Ovo je početak Družbe Isusove, redovničke zajednice koja će u povijesti crkve  učiniti divne stvari. Na polju visokog školstva isusovci su ostavili veliki trag. Danas vode katolička sveučilišta po svijetu. Ponekad su bili proganjani zbog revnosti oko evanđeoske čistoće. Moćnici im nisu opraštali zauzimanje za socijalnu pravdu…Isusovci su prisutni i u Hrvatskoj. Dodajmo da je papa Franjo isusovac.

U Slunju se već osjeća predprazničko raspoloženje

Jutros je ugodni ljetni dan. U slunjskoj crkvi slavljena je misa u 8 sati. Bila je to međunarodna misa: uz grupicu slunjskih vjernika misi se pridružila grupa Koreanaca i grupa Talijana. Citirajmo Krstu Cvijića koji je rekao: “Kad se nađem bilo gdje u crkvi na misi ja sam kod kuće”. Katolička crkva je obdarena darom jedinstva u raznolikosti!

Katedrala sv. Patrika  u Karachiju (Pakistan) stara je 175 godina. Trenutačno je u fazi obnove u povodu 175. obljetnice postojanja. U katedralu može stati 1500 osoba.

Ova nas fotografija vodi u godinu 1996: prva Krizma nakon povratka iz progonstva u Slunju. Crkva je spaljena pa je slavlje krizme bilo u montažnoj dvorani koja je iste godine podignuta pred Uskrs. Bilo je 87 krizmanika koje je krizmao mons. Josip Bozanić, koji tada još nije bio zagrebački nadbiskup niti kardinal. Tadašnji riječki nadbiskup Anton Tamarut bio je bolestan pa ga je mladi biskup Bozanić zamjenjivao kao apostolski administrator. Bilo je to 21.07.1996. Fotografija je snimljena u spaljenoj crkvi u kojoj smo slavili misu čitavu zimu a od Uskrsa 1996. slavili smo je u dvorani dok se crkva obnavljala a to je trajalo pet godina. Ovo je generacija krizmanika rođena 1980/1981 pa su oni danas 38 ili 39-godišnjaci! Na fotografiji nisu svi krizmanici  nego samo slunjski a bilo ih je i iz ostalih župa (Cetingrad, Cvitović, Lađevac, Drežnik, Rakovica). Sve su crkve bile ruševine.

                                 

Preminuo je u 76. godini života PAVAO PAULIĆ  iz Cetinskog Varoša 29. Pogreb u četvrtak 01.08.2019. u 16 sati – nakon ispraćaja iz kapele u Cetingradu – na groblju u Sadikovcu. Za njim žale žena Marija, sin Franjo, kćerke Ankica, Milka, Smiljana, zetovi, unučad i praunučad, sestra Soka