Slunj: polaganje vijenaca poginulima

5 kol

Danas u 14 sati Slunjani su u gradskom parku dočekali kolonu sjećanja koja je jutros u 6 sati krenula iz Kamenice. Oko stotinjak branitelja, mladih, djece i žena, prešlo je 25 kilometara po žegi i suncu. Ovo je sjećanje na 25 kilometara koji su nas 4 godine dijelili od okupiranih i spaljenih kuća. Njihov ulazak s pjesmom u gradski park u Slunju prisutni su pozdravili pljeskom. Odmah je počelo polaganje vijenaca pred spomenik braniteljima. Prvi su vijenac položili članovi obitelji čiji su najmiliji nestali u ratu. Zatim gradonačelnik Jure Katić sa suradnicima. Posebno je bio zapažen vijenac prijatelja iz Italije (grad Castelsangiovanni), zatim policije, braniteljskih udruga…Posebno vijenac biciklista koji voze ultramaraton Vukovar – Dubrovnik. Okupljenima su rekli par riječi gradonačelnik Jure Katić, u ime branitelja Tomo Magdić, Vlado Katić kao zapovjednik pukovnije, Tomo Mrkonja…Župnik je pozvao na molitvu podsjetivši da je najveći čin ljubavi dati života za drugoga. Iza naših poginulih stoji ljubav koja ih je vodila. Život za drugoga najveći je čin ljubavi. Kao što je Krist živio i umro za druge. Kristov križ je vrhunac ljubavi. Mi ne možemo mrziti pa ni one koji su nas prognali. Mi se za njih molimo jer nas pokreće ljubav.

Nakon polaganja vijenaca kolona je krenula kroz centar Slunja i načas zaustavila promet. U župskoj dvorani čekao ih je gulaš koji su pripremili vrsni kuhari. Prije objeda g. Vlado Radošević predstavio je svoje dvije knjige koje govore o srpskom logoru Stara Gradiška kroz koji je prošlo više od 1.000 logoraša, među njima znatan broj Slunjana. Ovaj čovjek skida veo tajne sa zločina koje počinitelji i njihovi poslušnici pokušavaju sakriti i relativizirati.

Meštri od gulaša napravili su svoj posao odlično. Ekipa koja je servirala zna također svoj posao. Dok čovjek to promatra bude ponosan na ove ljude koji se znaju dobro organizirati, koji znaju prirediti gulaš za više od 200 ljudi, koji znaju lijepo zapjevati, veseliti se, koji znaju opraštati i voljeti…

Ulazak u slunjski park

Vijenac polažu članovi obitelji  čiji su najmiliji nestali u ratu

Vijenac policije koja je prva stala u obranu jer vojske jednostavno nije bilo

Vijenac gradonačelnika i suradnika

Vijenac prijatelja iz Italije , grad Castelsangiovanni

Vijenci raznih udruga i pojedinaca

Vijenac biciklista koji voze ultramaraton Vukovar – Dubrovnik

 

 

Prolazak kolone kroz Slunj

U župskoj dvorani dobro raspoloženje

Vlado Radošević predstavio je svoje knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991 – 1992”