Dan grada Slunja

6 kol

Danas grad Slunj slavi! Grad je okićen zastavicama. Prolaznici malo zastanu. uspore, neki stanu i popiju kavu. U gradu se opažaju i posjetioci modem-festivala koji je jučer počeo. A Slunj slavi dolazak slobode nakon četiri godine progonstva! Na današnji dan prije 24 godine hrvatska je vojska slomila agresiju na ovaj kraj i otvorila povratak tisućama u slunjsko-plitvičkom kraju. Otvoren je i promet prema Bihaću te su tisuće vozila krenule prema BiH. A Bihaću je prijetila sudbina Srebrenice. Prolili smo suze radosnice iako smo našli popaljene kuće, porušene crkve, škole, devastirana groblja. U četiri godine od velikosrpske agresije stradalo je 350 osoba u ovom kraju. Nakon povratka prenosili smo i svoje mrtve koji su privremeno pokopani u Karlovcu, Zagrebu…Počela je velika obnova. Vlada je obnovila sve kuće, pomogla je i obnovu crkava…Slunjsko-plitvički kraj je danas pravi raj. Milijun i pol turista i putnika prođe ovim krajem. Nikli su ugostiteljski objekti, apartmani…

Danas je proslava Dana grad Slunja počela misom zahvalnicom u župnoj crkvi koju je predvodio biskup u miru mons. Mile Bogović okružen šestoricom svećenika i jednim bogoslovom. Župnik Pecić pozdravio je ugledne goste: minstra branitelja Tomu Medveda, novoimenovanog brigadnog genarala Ivana Turkalja, župa Jelića, izaslanike ninistarstava, prdstavnike vojske, policije, braniteljaskih udruga, roditelja stradale djece, gradonačelnike i načelnike susjednih gradova, općina…Biskup je ne samo svjedok nego i sudionik svih ovih događanja. On je podsjetio da dugujemo zahvalnost Bogu ali i svima onima koji su dali život za slobodu. Narod je odgovorio pjesmom i žarkom molitvom. Pjesma “Život svoj prikazujemo Bogu”  postala je na neki način himna slobodi.

Nakon mise čašica s biskupom u župskoj dvorani a onda je župnik u parku blagoslovio kombi – dar Hrvatskog olimpijskog odbora koji prati lokalne zajednice u otkrivanju športskih talenata. Hrvatski olimpijski odbor predstavljao je g. Siniša Krajač.

U kino-dvorani slijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio g. Ivan Bogović. Pozdravio je ugledne goste. Gradonačelnik Jure Katić iznio je rezultate postignute u protekloj godini. A u Slunju se mnogo radi: asfaltiranje cesta i ulica, odvodnja-kanalizacija…Ovom prilokom je formalno potvrđeno prijateljstvo Grada Slunja i općine Cerna u kojoj živi 50% žitelja koji vuču korijene iz slunjskog kraja. Povlju prijateljstva potpisali su slunjski gradonačelnik Jure Katić i načelnik općine Cerna g. Goran Begović. On se i osobno obratio, čestitao Dan grada i zahvalio na povjerenju.

Slijedila je dodjela nagrada i priznanja. Priznanje za životno djelo posthumno dobio je Ivan Panić. Priznanje je primila njegova gospođa Ivanka sa sinom. Priznanje za športske rezultate dobio je kuglački klub “Korana” Slunj, vrsna športašica Ela Magdić za svjetske rezultate u kickboxingu, predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora g. Siniša Krajač za dobru suradnju sa športskom zajednicom Grada Slunja..Dodajmo da je državnu himnu i nekoliko pjesama zvonkim glasovima otpjevala klapa Slunjanke.

U predvorju dvorane izloženi su literarni radovi djece-đaka na temu Domovinskog rata koju su rado pogledali gosti.

Među uglednim gostima na misi je bio ministar branitelja Tomo Medved, župan Jelić, gradonačelnik, načelnici, general Turkalj

Biskup Bogović bio je okružen šestoricom svećenika

Sa svečane sjednice gradskog vijeća

Potpisivanje povelje prijateljstva između Grada Slunja i općine Cerna

Nagrađeni: Ivan Panić posthumno, Ela Magdić, kuglački klub Korana

U ime nagrađenih zahvalio se g. Siniša Krajač iz HOO

Prisutnima se obratio i ministar branitelja Tomo Medved

Župan Dami Jelić govorio je i kao izaslanik predsjednika Sabora

One su pisale literarne sastavke o Domovinskom ratu

Među gostima bio je zapažen i Fikret Abdić Babo, gradonačelnik Velike Kladuše