Cetingrad: slavlje Dana općine

7 kol

Nakon Rakovice i Slunja  danas općina Cetingrad slavi svoj dan. Lijepi sunčani dan, sunce sve jače prži  kako se približava podne. Vožnja lijepim krajolikom preko Žalčeve Kose pravi je odmor za dušu. Cetingrad okićen zastavicama. U centru još strši ruševina koja podsjeća na okupaciju mjesta. Pred 24 godine hrvatska vojska i policija ušla je u Cetingrad koji je sav pretvoren u ruševine. Najveća crkva u ovom dijelu Hrvatske pretvorena je u hrpu kamenja. Crkva i kuće su obnovljene. Rasuta sela u zelenilu od Kruškovače, Podcetina  do Šiljkovače, od Pašina Potoka do Žalčeve Kose, kriju burnu prošlost. Ovdje je nekad vrvjelo od života. Negdje 1910. godine u jednom je danu vjenčano 28 parova! Neki su potražili mjesto pod suncem u dalekim zemljama. Razgovaramo s mladom obitelj s troje male djece: on je iz Bogovolje, ona od Bjelovara, žive s troje djece u Zagrebu ali Cetingrad ne zaboravljaju. Takvih je puno koji dolaze ili borave dio godine u rodnom selu. Cetingrad je pogranično mjesto, u njemu je punkt pogranične policije što govori o važnosti granice na ovom potezu…U 10 sati u novoizgrađenoj crkvi (na ruševinama stare) počela je misa zahvalnica. Predvodi cvitovačko-lađevački župnik vlč. Šimo Božić. Oko njega su još petorica svećenika. Među njima mještanin Franjo Jurčević, kastavski župnik, koji je proslavio zlatnu misu pred dvije godine. U crkvi su u prvom redu ministar branitelja g. Tomo Medved, inače mještanin, župan Jelić, načelnica općine Cetingrad Marina Kalić, gradonačelnici i  načelnici općina u okruženju. Zapažena je granična policija i gosti koji su vezani uz Cetingrad. Za orguljama svira mladi Kiki. Veličanstvena  pobjeda nad agresijom ostaje nadahnuće i za budućnost – ističe propovjednik. Okupljeni narod i gosti pjevali su i molili, zahvaljivali za darove slobode i mira.

Nakon mise polaganje vijenaca i molitva pred spomenikom branitelja koji je u sjeni crkve. Položili su vijence ministar Medved, župan Jelić s načelnicom Marinom Kalić, gradonačelnici i načelnici, predstavnici udruga branitelja, policija, predstavnici manjina. Molitvu je predvodio vlč. Šimo Božić. Svi su se zatim uputili na Trg  Franje Tuđmana. Ovdje je prvom hrvatskom predsjedniku podignuta bista. Ovdje su stavili vijence i upalili svijeće od ministra Medveda i župana do mještana, udruga, pojedinaca.

Nakon polaganja vijenaca u općinskoj dvorani počela je svečana sjednica općinskog vijeća. Načelnica Marina Kalić mogla je pozdraviti brojne goste i prijatelje Cetingrada, progovoriti o nekim planovima. Ovo je nazdravičarski trenutak kad se ne vodi diskusija o proračunu i konkretnim planovima. Općina Cetingrad, kao pogranična općina ima i neke prednosti. Odlazimo ohrabreni u uvjerenju da ovi ljudi ovdje vole svoj rodni kraj, da odlaze ali i dolaze. Oni su to izrekli u stihovima pjesme: “Cetingrade, jabuko u cvijetu, ne damo te nikome na svijetu!” Da ne spominjemo pjesmu “Mene zove Kruškovača” koja je ušla u našu pučku glazbenu baštinu.

Misa u 10 sati

Pogranična policija prisutna je u Cetingradu

Misnici na oltaru

Polaganje vijenaca

Vijence je položila i policija i veterani

Gradonačelnici-načelnici općina polažu vijence

Vijenci pred bistom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Sa svečane sjednice općinskog vijeća kojoj su prisustvovali ugledni gosti i prijatelji Cetingrada