Danas spomendan Edith Stein – Preminula Jovanka Antonić

9 kol

Edith Stein, sv. Tereza Benedikta od Križa, prema papi Ivanu Pavlu II je “ličnost koja u svom bogatom životu krije dramatičnu sintezu našega stoljeća”. Njemica iz hebrejske obitelji u 14. godini života napustila je židovstvo i postala ateist. Studirala je filozofiju sa Husserl-om. Godine 1921.  obratila se na katoličku vjeru i u 33. godini života stupila u samostan karmelićanki. Dana 3. kolovoza 1942. Gestapo ju je otkrio  i deportirao u logor Auschwitz gdje je umrla u plinskoj komori na današnji dan iste godine. Papa Ivan Pavao II proglasio ju je 1999. suzaštitnicom  Europe. Prošla je put od ateizma do časne sestre  karmelićanke. Život je okrunila mučeništvom.  Ova lucidna intelektualka, nakon lutanja i traženja, našla je u mir u Bogu. Ona spada u red velikih obraćenika, od sv. Pavla i Augustina do naših dana. Ovi veliki obraćenici kajali su se za tolika lutanja prije nego su našli mir u Božjoj ljubavi.

Nastavlja se vrelo ljeto. Turizam u punom pogonu. Kao da se sav sjever Europe preselio na jug. Koliko klima utječe na razvoj civilizacija? Zanimljivo razmišljanje. Međutim, naša planeta postaje veliko selo. Migracije i seobe su nezaustavljive. U Slunju je gužva i zastoji prometa. Dogodila se oko 11 sati prometna nesreća u centru Slunja ali samo s materijalnom štetom. To je usporilo promet dok je policija pravila očevid.

                                 

Preminula je u 80. godini života JOVANKA ANTONIĆ iz Primišlja 70. Pokopana je u četvrtak 08.08.2019. na groblju u Primišlju. Za njom tuguju sinovi Saša i Miroslav, unučad Tea, Andrea, Suzana, Nataša i Lazar te rodbina