Preminuo vlč. Anto Trgovčević (bio je cvitovačko-lađevački župnik)

9 kol

U četvrtak 8. kolovoza 2019. preminuo je vlč. Anto Trgovčević, svećenik Vrhbosanske biskupije koji je proveo 13 godina u Gospićko-senjskoj biskupiji. Bio je župnik na Udbini, u Pazarištu, Cvitoviću i Lađevcu.

Vlč. Anto Trgovčević rođen je 17. siječnja 1945. u katoličkoj obitelji od oca Peje i majke Anđe, rođene Bradara u Bosanskom Dubočcu, župa Bijelo Brdo. Teologiju je studirao u Zagrebu, a za svećenika je zaređen u Sarajevu 29. lipnja 1972. Ratni vihor u Bosni doveo ga je u Hrvatsku. Ratne strahote proživio je u Novom Travniku. Javio se u Gospićko-senjsku biskupiju te je preuzeo župu Udbinu 1996. a to zato što su u ovoj župi našli mjesto pod suncem prognani Hrvati iz Bosne. Godine 2002.preuzima službu ekonoma Gospićko-senjske biskupije i tu dužnost obnaša do 2004. kad preuzima župe Pazarište, Aleksinica i Klanac te ih vodi dvije godine. Godine 2006. preuzima župe Cvitović i Lađevac. Nastavio je obnovu crkava, revno vodio župničku službu i surađivao sa svećenicima u dekanatu. Izgradio je kapelu u Gnojnicama koju je biskup blagoslovio 09.08.2008.  Oprostio se od vjernika ovih župa 11. listopada 2009. i vratio u svoju Vrhbosansku nadbiskupiju. Posljednja mu je služba bila župnika u Novom Selu kod Bosanskog Broda. Zadnje tri godine zbog liječenja boravio u župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu. Godinama se borio sa šećernom bolešću. Preminuo je 8. kolovoza ovaj dragi velečasni koji je toliko godina nosio križ teške bolesti. Nije nikoga opterećivao svojom bolešću. Volio je svećeničko društvo i narod, svoju crkvu.

Pogreb vlč. Ante Trgovčevića je  13. kolovoza u 16 sati u Bijelom Brdu kod Dervente. Preporučujemo ga u molitve naših vjernika. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Nakon 13 godina vlč. Anto oprostio se 11.10.2009. od Gospićko-senjske biskupije i župa Cvitović i Lađevac.