Danas spomendan sv. Maksimilijana Kolbe – Sajam umjesto četvrtkom

14 kol

Poljski svećenik Maksimilijan Kolbe svijetla je točka u mraku Drugog svjetskog rata. On je kao svećenik dospio u logor. Nakon bijega jednog logoraša nacisti su napravili odmazdu: za osvetu su  10 drugih poslali u bunker gladi tj. smrt. Među određenima je bio podčasnik Franjo Gajowniczek, otac obitelji. Taj je zavapio:”Jadna moja ženo, jadna moja djeco!” Iz redova postrojenih logoraša pred zapovjednika je izišao o. Kolbe i ponudio se u zamjenu umjesto nesretnoga oca obitelji. Zapovjednik ga je upitao: “Tko si ti?” – Odgovor je glasio: “Katolički svećenik!” – Zamjena je prihvaćena i o. Kolbe, mučenik vjere i ljubavi prema bližnjemu, pošao je s osuđenima u bunker gladi gdje je završio kao mučenik vjere i ljubavi.

Sutra je državni praznik i svetkovina – Velika Gospa – pa je sajam u Slunju danas. Nije sajam kao što to bude četvrtkom ali se tradicija ne prekida. Ipak je ponuda dovoljna za svačiji džep i ukus.

Bakice iz okolice Slunja neumorne su u svojoj ponudi

Muškarci oko lubenica

Noćas je pala obilna kiša pa su ceste mokre. Ono što su primjećivali naši stari obistinilo se i ove godine. uoči Velike Gospe zahladilo, paka je obilna kiša. Možemo se pozdraviti s ljetnim vrućinama.

Mnogi zastanu na autocesti na mostu Krka kod Skradina. Ovdje je odmorište povezano podvožnjakom sa obje strane autoputa. Mnogi posjete kip Majke Bože od puta kod mosta koji bdije nad ovim kutom prelijepe domovine. Kip je podignut zalaganjem bivšeg ministra Primorca pred 10 godina. Jučer je proslavljena deseta obljetnica. Oko mjesnog biskupa mons. Rogića okupili su se splitski biskup Barišć, biskup u miru Ivas, ministranti, bivši ministar Primorac i vjernici te su obilježili i proslavili ovu obljetnicu.