Danas Rokovo – Jučer prometna u Nikšiću – Mala škola ribolova

16 kol

Danas crkva slavi sv. Roka. Mnogi nose njegovo ime a i neka se mjesta zovu po njemu. Rodio se 1295. u francuskom gradu Montpellieru kao plemićki sin. Ostao je kao mladić bez roditelja. Doslovno je shvatio Isusov poziv: prodao je sva svoja dobra, novac podijelio siromasima i kao hodočasnik uputio se u Rim. Putem je posjećivao javne bolnice. Ozdravljivao je bolesnike. U Piacenzi se i sam razbolio od kuge pa je prognan iz grada. Utočište je našao u šumi, hranio se biljem . Lovački pas mu je donosio komad kruha. Vlasnik  je slijedio psa i otkrio sv. Roka. Primio ga pod svoj krov. Kad je ozdravio vratio se u svoj zavičaj ali ga nisu prepoznali. Štoviše bacili su ga u zatvor gdje je opet obolio od kuge. Svećeniku je otkrio svoj identitet. Preminuo je na današnji dan 1327.

Jutros u Slunju

Danas župa sv. Rok podno Velebita slavi sv. Roka kao svoga zaštitnika. Tunel je dobio ime također po sv. Roku. Župa Cvitović slavi sv. Roka kao suzaštitnika. U Cvitoviću je danas misa u 16 sati a nakon mise narodno veselje u kojem će sudjelovati KUD-ovi.

Obistinilo se stoljetno zapažanje: po Velikoj Gospi nema onih vrućina o kojima smo svaki dan govorili. Jutros je svježe i treba se bolje obući. Suho lišće ispod stabala znak je da ljeto odlazi u prošlost.

Jutros u Slunju

Prometna nesreća u D. Nikšiću – Jučer u 23.30 sati, na državnoj cesti D-1, u naselju Donji Nikšić, grad Slunj, dogodila se prometna nesreća. Osobnim automobilom slovenskih registarskih oznaka upravljao je 35-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine koji je, uslijed neprilagođene brzine, u zavoju prešao na prometnu traku namijenjenu prometu vozila iz suprotnog smjera, gdje je vozilom udario u osobni automobil hrvatskih registarskih oznaka s kojim je iz suprotnog smjera upravljala 35-godišnja državljanka Hrvatske.
 U prometnoj nesreći pet osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život. Zbog izazivanja prometne nesreće protiv 35-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine biti će podnesena kaznena prijava – javlja PU karlovačka

Slunjčica pruža mir

Mala škola ribolova– Danas, na rijeci Korani, u organizaciji ŠRD “Slunjčica” Slunj održana je mala škola ribolova. Okupilo se desetak djece uzrasta o 5 do 10 godina. Polaznici su se upoznali s vrstama riba, vezanjem udica, pripremom pribora za ribolov, a na kraju najzanimljivije: lov ribe. Na kraju svi su dobili prikladne poklone. Nakon ribolova slijedila je vesela diskusija uz pripremljeni domjenak. Sve u svemu polaznici su proveli ugodno dopodne. (Ivan Tolj).