Oganj i podjele – Preminuo Šefik-Ivan Ramić

18 kol

“Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću  ako je već planuo…Mislite li da sam došao mir dati na zemlju? Nipošto,  kažem vam, nego razdjelenje. Ta bit će odsada  petorica u jednoj kući  razdijeljena: razdijelit će se  trojica protiv  dvojice,  i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve…” Čudno i izazovno zvuče ove Isusove riječi. Ali su logične. Isus ide prema Jeruzalemu. Ovdje će se dogoditi razdjelenje!  Bit će odbačen, razapet i bačen u grob! On je mogao napraviti kompromis s korumpiranom elitom. Mogao je napraviti karijeru! Međutim, on dolazi u sukob ali ne samo zato da napravi sukob, nego se susreće sa svijetom zla. On je molio na križu: “Oče oprosti im jer ne znaju što čine!” On donosi istinski mir čovjeka s Bogom. To nije “pax romana” mir koji su uspostavljale rimske legije, to nije mir koji je diktiralo komunističko carstvo niti diktatori i osvajači u prošlosti i danas. Čak obiteljske veze mogu biti zapreka miru u Bogu. Edith Stein, rođena u njemačkoj židovskoj obitelji, u svom traženju susrela se s Kristom. Bila je vrhunska intelektualka, asistentica prof. Husserla. Krstila se je. Postala je časna sestra. Njezina obitelj okrenula joj je leđa. Nacisti su je  otkrili te je završila u konclogoru kao mučenica. Suzaštitnica je Europe. Kršćanin je u delikatnoj situaciji: ako pođe za Kristom, koji jedini može dati mir, suočit će se s protivljenjem pa i u vlastitoj obitelji. Ali, on se ne služi nasiljem na nasilje nego moli za zle ljudi pa makar bili iz njegove obitelji. Danas će mnogi svladati prigovor sredine, možda i porugu kad se odluče poći na misu, gozbu ljubavi. Pogotovo mladi koji su osjetljivi. Rat za duše naše djece vodi se svom žestinom. Metode su vrlo perfidne, ciljevi prikriveni, ali mladi mogu prepoznati “zagrljaj sotone”. Hoće li imati dovoljno nutarnje snage da prepoznaju manipulatore?

Jutarnja misa u Slunju

Jutarnja misa u Slunju

Danas mise u Slunju kao svake nedjelje: u 8 i 11 sati. Misu u 11 sati izravno prenosi Radio Slunj ( i preko interneta). Danas je zbor sv. Jelene u Rakovici: misa u 10.30 sati. Danas nema mise u Blagaju zbog zbora sv. Jelene u Rakovici.

Gužva kroz Slunj kao da nema autoceste Zagreb – Split

                                 

Preminuo je u 78. godini života ŠEFIK RAMIĆ Ivan iz D. Taborišta 143b. Bio je plemenit i drag čovjek. Pogreb u utorak 20.08.2019. na slunjskom groblju u 16 sati. Za njim žali supruga Kata, sin Boris, unučad i rodbina