BDM Kraljica – Sajam u Slunju – Preminula Marija Turkalj

22 kol

Danas crkva slavi BD Mariju Kraljicu. Ovaj je Marijin blagdan dopuna svetkovine Velike Gospe. Ovaj blagdan poručuje da vjernici slave Gospu ne samo kao posrednicu i zagovornicu nego i kao kraljicu. Ona je uzdignuta iznad svega stvorenog. Blagdan je ustanovio papa Pio XII. 1954. godine i slavio se 31. svibnja. Nakon Drugog vatikanskog sabora blagdan se slavi tjedan dana nakon Velike Gospe…Naselje Žalčeva Kosa izgradila je pred 20 godina kapelu posvećenu Kraljici mira. Na cesti Slunj- Cetingradj putnik će je uočiti na lijevoj strani ceste. U nedjelju 25. kolovoza u 14 sati oko kapele će se okupiti vjernici na slavlje Marije Kraljice i spomen na 20 godina kapele.

Marijina proslava i njezin zagovor ulijevaju nam kao vjernicima nadu da će se i na nama ispuniti Kristova riječ zapisana u Lukinu evanđelju: ‘Vi ste sa mnom ustrajali u mojim kušnjama. Zato vam u baštinu predajem kraljevstvo što ga je meni predao moj Otac: da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mome i sjedite na prijestoljima, sudeći dvanaest plemena Izraelovih.’ Danas se na poseban način moli molitva “Zdravo Kraljice”

Danas je u Slunju tjedni sajam. Oblačno je, bez kiše, pa je ugodno prošetati oko štandova i susreti poznanike, prijatelje a i turiste. Štošta se dozna iz razgovora s onima koje nismo duže vremena vidjeli.

Šetnja, razgledanje, čuđenje, susreti u prolazu

 

Otkuda je ovo voće…

Nakon obilaska i kupovine treba se vratiti u stan i pripremiti ručak…

Kako ste?

Jeftino?

Strpljenje se po sebi razumije…

Furjanske lubenice privlače pažnju

Zastoji u centru Slunja

Što kupiti?

Robu treba lijepo spakirati…

Netko kupi čatavu a netko četvrt lubenice…

                                    

Preminula je u 79. godni života MARIJA TURKALJ – Slovenka iz Jelova Klanca 216. Pkogreb u petak 23.08.2019. u 16.30 sati na groblju u Rakovici. Za njom žale kćerka Nevenka, sinovi Drago i Stanko s obiteljima, unučad, praunučad, braća i sestre