Oproštaj od kolovoza – Gospa od Suza

31 kol

Danas, u subotu, opraštamo se od mjeseca kolovoza. Sutra ulazimo u mjesec rujan, jesenski mjesec. Zadnji sunčani topli dani. Uskoro nas očekuju jesenske kiše, ponekad sive magle. Miholjsko ljeto samo će nas malo podsjetiti na jedno od najtoplijih ljeta.

Slunjske smokve trebaju još puno sunca da dozriju

Danas katolički kalendar bilježi spomendan Gospe os Suza. U Sirakuzi je posljednjih dana kolovoza 1953. godine proplakao reljef iznad bračnog kreveta jedne tamošnje obitelji – Gospa od Suza iz Sirakuze u samo nekoliko sljedećih mjeseci bilježi stotine čudesnih ozdravljenja i obraćenja i postaje jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu.

U Pleternici se na poseban način časti Gospa od Suza. Godine 1944. godine partizani su do temelja srušili župnu crkvu svetog Nikole a s noći od 11. na 12. svibnja 1945. godine  ubili tadašnjeg pleterničkog župnika vlč. Franju Radovića. Nakon rušenja crkve komunističke su vlasti sprječavale ponovnu izgradnju župne crkve. Unatoč tome, župljani su se nedjeljom i blagdanom okupljali i slavili svetu misu na otvorenom. Župnik Petrak njegovao je s vjernicima pobožnost Gospi od Suza. Tako je danas Pleternica postala hodočasničko mjesto sa svetištem Gospe od Suza.