Sunčani dan – Obilježavanje 28. obljetnice satnije ZNG-a

13 ruj

Danas je divan sunčani dan u slunjskom kraju. Jutros je bilo svježe, oko 10 stupnjeva, ali je sunce podiglo temperaturu. Jesen s maglama i kišama na vidiku je, ali se radujemo suncu. Nažalost ove godine nije bilo voća u slunjskom kraju. Krumpir je ponegdje dobro rodio ali mu prijete divlje svinje koje su se razmnožile preko svake mjere.

 Na današnji dan 1991. osnovana je satnija Zbora narodne garde. U prvim danima agresoru se oduprla policija proširena rezervnim sastavom. Dečki su to radili hrabro, nadčovječnom snagom ali policija nije vojska. Osnovana je 13. rujna 1991. prva postrojba kao začetnica hrvatske vojske.  Prvi zapovjednik je g. Ivica Lukač, a akademski slikar Vlado Katić če postati zapovjednik bataljona i kasnije Slunjske pukovnije. Formirana satnija odmah je bačena u vatreno “krštenje”. Čime se oduprijeti agresoru naoružanom do zuba? Proradila je kreativnost, improvizacija ali i neviđena hrabrost. Policija je odrađivala i dalje posao vojske. Iz ove postrojbe ZNG nastat će 14. slunjska pukovnija. Dobar dio zapovjednog kadra stasao je upravo u ovoj satniji ZNG.

Ošštarije, 23.03.1994: slunjska pukovnija na misi

 

Danas će se preživjeli branitelji sjetiti prijeđenog puta, hrabrosti, poginulih i zarobljenih. U 18 sati u župnoj crkvi bit će slavljena misa a prije mise polaganje vijenaca pred spomenikom braniteljima u slunjskom parku. Nakon mise druženje uz zakusku.  

Čuje se danas dječja graja u slunjskom parku