Udbina: Dan hrvatskih mučenika

14 ruj

Danas je Dan hrvatskih mučenika. U dugoj povijesti na popisu mučenika sveopće crkve našli su se mnogi mučenici. Od prvomučenika Stjepana do naših dana. Radi se o ljudima koji su ostali vjerni Božjoj ljubavi pa i u najvećim progonima, prijetnjama i mukama. Među mučenicima opće crkva nalazi se i velik broj i hrvatskih mučenika. Tek mali broj ih je proglašen svetima. Današnji je dan posvećen njima. Na Udbini je podignuta crkva posvećena hrvatskim mučenicima. Zašto baš Udbina? Ovdje je 9. rujna 1493. u Krbavskoj bitci poginulo oko 10 tisuća ljudi. Pod zapovjedništvom bana Derenčina oduprli su se Turcima koji su provaljivali, pljačkali i ubijali. Hrvatska je vojska poražena i ovdje je izginuo “cvit hrvatske mladosti”. Tako je na Krbavskom polju najveće groblje u Hrvatskoj.  Bilo je logično da upravo na Udbini bude podignuta crkva svim mučenicima u dugoj povijesti. U zid sjećanja ugrađuje se kamenje iz stratišta diljem Hrvatske u svehrvatski grob.

Jutros su mnogi krenuli prema Udbini. Iz Slunja je jedan autobus krenuo u 7.45 sati. Mnogi odlaze osobnim vozilima. U 9 sati je križni put, u 11 misa koju ovaj put predvodi hvarski biskup.

Jutros je iz Slunja krenuo autobus s hodočasnicima prema Udbini

Snimak od 09.09.2003. godine na Udbini: crkve nije bilo a misa se slavila kod crkve sv. marka Grob na Krbavskom polju

 

“Svi naši hrvatski mučenici imali su jako iskustvo križa, kako po krvnom stradanju, tako još više po snazi milosti koju su dobivali iz Isusovog križa. Iskusili su križ kao teško trpljenje, ali još više kao izvor božanske snage s kojom su pobjeđivali patnju, zlo, pa i samu smrt.”- rekao je biskup mons. Petar Palić.

 

Fotografija Gospićko - senjska biskupija.

“Slaveći današnji blagdan i spominjući se svih onih koji su dali svoje živote „za krst časni i slobodu zlatnu“, razumijemo da je u znaku križa život. Križ je, matematički govoreći, znak plusa nad našim životom. Križ je znak života. I svaki onaj koji svoj pogled usmjeri na Gospodina Isusa uzdignuta na križu, gleda zapravo, u život” – iz propovijedi biskupa Palića.