Upravljanje tuđim – Kršten mali Marko

22 ruj

Današnja poruka  uklapa se u jesensko razdoblje. Jesen pobuđuje tugaljivost. Projurilo je vrelo toplo ljeto. Jesen znači suho lišće, sabiranje plodova, kraći dani, laste odlaze na jug…Sve nas to podsjeća na svršetak. Iako nerado govorimo o našem svršetku on je neminovan. Što bismo učinili kad bi nam predstojalo još 8 dana života? Isus nas poučava i poziva da u tom vremenu koje nije naše, koje nam je darovano, donesemo plodove vječnosti. Navodi primjer snalažljivog upravitelja imanja koji je načuo da će biti otpušten pa se mudro snašao. Sve dužnike je pozvao i svakomu prepolovio dug! Tako je tuđim sredstvima ili kapitalom stekao sebi prijatelje! Nema to veze s današnjom korupcijom u društvu. Isus želi reći: vi ste upravitelji dobara pa trebate s njima steći vječnost. Od dobara je na prvom mjestu vrijeme koje nam je darovano. Mi se umislimo da smo mi gospodari i ogradimo se materijalnim stvarima  i mislimo u njima naći sigurnost  i spas. Kako je to jadno! Nedjeljom slavimo Dan Gospodnji. Stavljamo pred Boga svoje stvari, poslove, planove i mjerimo ih mjerom  njegove ljubavi i dara. Koja politička stranka u svom programu gospodarskog razvoja  ugrađuje mjeru Dana Gospodnjeg a to znači mjeru ljubavi? Grubi profit bez ljubavi uništava našu planetu, iskorištava malene za jeftinu radnu snagu, zagađuje nemilice rijeke i jezera, okoliš. Nijedno naše djelo nje izgubljeno. Nažalost, i zla djela nas prate. “Ne činiti dobro znači u sebi i svijetu otvoriti prostor za zlo” ((H.S.)

Jutros je slavljena rana misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Danas je katehetska nedjelja, početak pripreme za svete sakramente Pričesti i Krizme. Djecu ne privesti Kristu i njegovoj ljubavi znači prepustiti ih utjecaju đavla. Nažalost, roditelji mogu  svoju djecu prepustiti đavlu pod izlikom da se oni sami odluče. A kad ih sotona zapetlja u svoje mreže nema izlaza tako lako. U svijetu se vodi pravi rat za duše naše djece.

Pod misom u 11 sati u Slunju je kršten mali Marko. U pratnji roditelja Milana i Jelene te kuma Luke, mali je Marko postao dijete Božje i počeo je njegov let prema vječnosti.