Slunj: vjenčanje Marjana i Barbare, krštenje malog Luke, Slunj Open

28 ruj

Danas se u Slunju puno toga događalo. Lijepi sunčani dan privukao je mnoge turiste. Na trgu je povremeno bilo parkirano 8 autobusa koji su odlazili i dolazili. Ipak, vrhunac je misa u 18 sati. Dupkom puna crkva okupljena oko stola na kojem se prikazuje Jaganjac Božji. Evanđelje govori o neimenovanom bogatašu i siromašnom Lazaru. Bogataš je završio u paklu svoje sebičnosti, svojih iluzija i laži. U takvom stanju on moli Abrahama da pošalje Lazara i da mu olakša patnju te da njegovoj braći javi što ih čeka. On i dalje ne komunicira s Lazarom koji je pred njegovim vratima živio u bijedi. Brine se sebično za svoje. Test naše osjetljivosti mjeri se po odnosu prema onima na rubu, nepoznatima. Pa da se i mrtvi vrati ne bi sebičnjake nagovorio da se otvore Božjoj ljubavi i siromasima pred vratima. Božja riječ nam je dana da nas povede putem darežljivosti i ljubavi prema Bogu i bližnjemu, da se ne zatvorimo u oholost svoga ega. A grijeh bogataša je u tome što je grubi egoista koji ne vidi ni Boga ni ljude oko sebe.

Kršten mali Luka – Pod ovom misom u 18 sati kršten je mali Luka, prvo dijete Marka i Josipe.  Malenog je dopratila brojna rodbina i prijatelji. Obradovala mu se puna crkva naroda. Roditelji dijete pomažu u odrastanju ali ga i dovode k Bogu. Ako to ne čine prepuštaju ga utjecaju sotone koji razara, zarobljava i uništava. Vodi se veliki rat za duše naše djece. Kumovi su djetetu bili Josip i Ivana.

Vjenčani Marjan i Barbara – Nakon mise pristupili su oltaru u slunjskoj crkvi Marijan i Barbara. Upoznali su se i zavoljeli. Svoju su ljubav potvrdili su i pred oltarom, izrekli svoj “hoću” u dobru i zlu okruženi svojima milima i dragima. Kumovi su im bili Ivan i Irena. Pred crkvom su tamburaši svirali a svadbeno veselje nastavljeno je u restoranu.

Večeras je župnik, uoči svoga imendana, počastio svoje suradnike večerom. Pjevači u crkvi, gospođe koje vode brigu o čišćenju i kićenju crkve, volonteri koji samoincijativno rade mnoge poslove – od košnje vrta, spremanja drva, održavanja okoliša crkve do stručnih poslova koji traže vještinu i znanje. Uz vlč. Milenka Majića, vlč. Šimu Božića, mons. Marijana Ožuru, vjeroučitelja Željka Mujića, na večeri je bilo pedesetak osoba. U pjesmi i ugodnom druženju prošla je jedna večer za pamćenje.

 

Danas se održao 8. Slunj Open, kickboxing natjecanje, čiji je domaćin kickboxing klub “Tigar” Slunj. Natjecanje se održalo u dvorani Srednje škole Slunj. Rezultate ćemo objaviti naknadno.

Na natjecanju je sudjelovalo 230 natjecatelja sa 325 prijavljenih startova iz 39 klubova iz BIH, Slovenije, Srbije i Hrvatske.na ostvarenim rezultatima.