Slavlje sv. Mihovila u Šušnjari

29 ruj

Miholjsko je ljeto danas doseglo svoj vrhunac. Rijetko se dogodi da upravo na blagdan sv.Mihovila bude ljetni ugođaj i nedjelja. To je bio dodatni razlog da mnogi pohite u Šušnjaru kod Nikšića /Slunj/ gdje se skriva kapela sv. Mihovila. Simpatična je povijest ove kapele. Podignuta je u prvoj polovici 18. stoljeća među vinogradima. Upravo u vrijeme ili po završetku berbe ovdje su težaci zahvaljivali Bogu za polodove svoga rada. U Beču se čuva botilja ovog vina zvanog “Šušnjarac”. Vinogradi su nestali što zbog bolesti što zbog poreza. Kapela je ostala kao svjedok vremena. Danas iza 12 sati uspon prema kapeli svladavali su pješaci i automobili. Kraj kapele su mještani pred par godina podigli nadstrešnicu koja služi za oltar i pozornicu. Naime, kapela može primiti tek dvadesetak osoba. U 13 sati župnik je pozdravio brojne hodočasnike, posebno grupe u prelijepim narodnim nošnjama: KUD Viničica iz Belajskih Poljica i KUD Zvona Zagore iz Mirlović Zagore uz domaćine KUD “Sveti Mihovil”. Misu je predvodio vlč. Milenko Majić, vojni kapelan. Bitka protiv zla koju je vodio sv. Mihovil nije prestala ni danas. Danas se vodi žestoki rat za duše djece, mladih, za ljudske duše. Sotona ih želi zarobiti i s njima manipulirati. Isus je razotkrio zlo u svojoj biti i pobijedio ga ljubavlju. Sotona nam ne može baš ništa ako ostanemo u Kristovoj ljubavi. U sjeni prelijepe kapele narod je molio i pjevao, digao dušu k Bogu. Mirisi prošlosti koji dolaze iz svečanih nošnji koje su obukli domaćini i gosti povezuju nas s vjerom koju su živjeli naši pređi. Nisu to bila idilična vremena ali su bili hrabri u vjeri: umirali su s vjerom u uskrsnuće tijela i život vječni.

Nakon mise nastavljeno je narodno veselje. Domaćini KUD “Sv. Mihovil” iz Nikšića predstavio se s nekoliko pjesma. Ovaj je KUD relativno mlad ali je vrlo aktivan. S velikom ljubavlju njeguje našu kulturnu baštinu i ugodno je iznenađenje u slunjskom kraju.

Posebnu su pažnju pobudili gosti iz Mirlović Zagore. Ovo folklorno društvo djeluje 18 godina i sudjelovalo je u mnogim folklornim susretima, koncertima. Izdali su i monografiju o svom radu. Njihove su nošnje bogate a pjevanje ima elementarnu snagu njihova zavičaja. Doista su bili obogaćenje današnjeg slavlja.

Iza njih su pokazali dio svoga  bogatog umijeća igre, pjesme i narodnih nošnji dragi gosti iz Belajskih Poljica. Ovaj je KUD osnovan 1995. i nastavak je nekadašnjeg društva “Seljačka sloga”. Ovo je društvo sudjelovalo i na Vinkovačkim jesenima. Večeras su pokazali dio svojih napjeva i dobili jak pljesak.

Mnoštvo naroda u sjeni kapele sv. Mihovila  veselio se i radovao. Morali smo napustiti prostor ali su mnogi ostali u druženju uz pjesmu i razgovor ugodni.

Domaćini KUD “Sveti Mihovil” Nikšić

Svi su sudjelovali u misnom slavlju

Misno slavlje u sjeni kapele

Pričest

Dragi gosti iz Mirlović Zagore: njihovi napjevi i nošnja nabijeni su elementarnom snagom pred kojom svatko osjeti poštovanje

 

Gosti iz Belajskih Poljica

Na kraju: svi u kolo!