Proljeće u igri boja i mirisa – Liberalna inkvizicija – Skupština branitelja

15 tra

Jutros na poseban način možemo doživjeti igru svjetla, boja i mirisa. Rosne livade, rascvjetale voćke i prve zrake sunca koje bude usnule biljčice ne mogu ni nas ostaviti ravnodušnima. Začuđeni smo pred bujicom života…

150416e

Proljeće je i u meni nemir…

Crkva je optuživana zbog inkvizicije u vremenima kad je kršćanski svjetonazor bio i državni. Crkva i država bile su povezane, a povezivao ih je vjerski sadržaj. Rastavljanje crkve od države trajalo je godinama. Konačno rastava crkve od države uslijedilo je nakon mnogih demokratskih procesa. Međutim, nikada se ne može regulirati potpuna rastava crkve od države ili obratno. Jednostavno zato što su vjernici istovremeno građani određene države. Nitko nema monopol na služenje narodu, na brigu za siromašne, rubne…Za vrijeme komunizma neprestano je podgrijavana napetost između crkve i režima. Crkvu se je moglo optužiti u svako doba zbog prekoračenja svojih granica. Režim je postavljao i pomicao te granice i donosio presude. Režimski novinari revno su uvjeravali narod o zloporabi vjere u političke svrhe. Mogli su u svako doba nekog biskupa, svećenika ili angažiranog laika optužiti za zloporabu vjere. Postojala je neformalna inkvizicija koja je proganjala slobodne intelektualce, crkvene ljude ili istaknute kršćane koji nisu pljeskali režimskim ludostima.

Relikti prošlosti nisu nestali u glavama nekih ljudi ni danas. Lijeva inteligencija sebe smatra jedinom demokratskom snagom a svi drugi su “natražni”. Postavlja se kao inkvizicija koja  “lovi vještice”. Ona pronalazi sumnjive tipove, optužuje ih i onda stavlja na svoju “lomaču”. To radi u ime demokracije. Ona ne prizna različitosti kao bogatstvo. Braneći svoje interese ( i materijalne) lijeva inteligencija  sa svojim udrugama, medijima, strankama nastupa kao da ima monopol na istinu, pravdu, kontroliranje javnosti.

150416b

Jutros u Slunju

Danas u 18 sati održat će se godišnja skupština braniteljske udruge. Ova udruga okuplja branitelje iz Slunja, Rakovice i Cetingrada.

150416a

Jutarnji razgovori u prolazu

150416c

Branitelji pripremaju dvoranu za godišnju skupštinu večeras u 18 sati

Nasmijmo se:

  • Prijatelju, nije lako izgubiti punicu!
  • Istina, nije lako: već sam mislio da je nemoguće!