29. nedjelja: vjera i korumpirani sudac

20 lis

Korumpirani sudac – Isus poziv na molitvu potkrepljuje slikom iz života. U centar stavlja nepravednog (korumpiranog) suca. Njemu siromašna udovica nije ništa značila. On je imao svoje interese: služba mu je donosila profit a pravda mu je bila zadnja briga. Ali siromašna udovica dodijava svaki dan moleći ga da je oslobodi tužitelja. On na kraju pristaje ali ne da joj pomogne ili izvrši pravdu nego da je skine s vrata, da mu ne dosađuje. Isus nas uvodi u naš odnos s Bogom koji je naš Otac. Kako nam on neće dati ako ga zamolimo? Ali, “kad molite ne blebećite kao pogani” jer “Otac vaš zna što vam treba i prije nego ga zamolite”. Zašto onda molitva? Molitva i vjera idu skupa, zapravo vjera se gasi bez molitve. Molitva je razgovor s Ocem. Razgovor s Ocem je jednostavno potreba. To je kao život i disanje: dišemo da bismo živjeli! Zašto treba disati? Nema života bez disanja, bez kisika koji dolazi u naš organizam. Molitva hrani vjeru i odgaja nas. Moramo biti Bogu zahvalni što nas nije svaki put uslišao! Poslije smo vidjeli da je to što smo molili bilo glupo i opasno. Bog nas odgaja za širinu i uvodi u istinu. Molitva je i lijek protiv depresije: ona donosi nutarnji mir koji ne može nitko drugi dati. Međutim, Isus završava riječima: “Ali, kad Sin čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?” Bez molitve vjera se gasi. Bez molitve odnosno vjere čovjek se zatvara u svoj ego, u prazninu svoga ja. To je zapravo pakao: izolacija od Božje ljubavi! 

Jutarnja misa danas u Slunju u 8 sati

Danas misa u Blagaju u 14 sati koju će predvoditi vojni kapelan vlč. Milenko Majić

Susret članova župskih pastoralnih vijeća – Danas u 15 sati u Otočcu susret članova župskih pastoralnih vijeća sa prostora Gospićko-senjske biskupije.

Članovi župskog vijeća župe Slunj:  lvanTolj, Andreja Jurčević, Anka Cuić, Franje Belković, Vesna Matešić, Jelena Tomašević, Mile Turkalj, Nikola Požega, Ivanka Magdić, Ankica Pavlešić, Josip Bogut, Ruža Smoljanović, Sanja Holjevac, Damir Plivelić