Otočac: susret župnih pastoralnih vijeća

20 lis

Župska pastoralna vijeća imaju demokratski legitimitet: biraju ih vjernici dotične župske zajednice s tim da sudjeluju u pastoralnom životu župe inicijativama, primjerom i radom.  Broj članova ovisi o veličini župske zajednice. Svake se godine jedanput nađu na okupu, godišnjem susretu. Tako su se i danas u 15 sati našli u Otočcu. Otočac je izabran jer je nekako u geografskom centru biskupije. Okupilo se oko 150 vijećnika iz 40-ak župa. Službu Riječi u župnoj crkvi predvodio je generalni vikar mons. Marinko Miličević (biskup Križić spriječen). Nakon molitve i okrepe sokovima, vijećnici su se preselili u dvoranu Pučkog učilišta u Otočcu. Predavanje na temu “Djelovanje Župnog vijeća u župnoj zajednici” održao je dr. Nikola Vranješ, profesor pastoralne teologije u Rijeci. Istako je da župsko vijeće nije zato samo da formalno postoji u župi ili da se netko pohvali da je bio član župskog vijeća. Župsko bi vijeće trebalo biti neka vrst parlamenta preko kojeg se vodi župa. Ponajprije vijećnici su svjedoci vjere, zauzeti oko pastrorala a to znači da su u poslanju. Lakše je govoriti i pisati o misijama u Africi, ali djelovati misijski u svojoj sredini nije ništa manji izazov. Ponajprije treba raditi na sebi. Vijeće nije elitni klub nego njega čine pojedinci koji se odlikuju živom vjerom kako bi mogli i druge oduševiti. Kao što je Mojsije imao potrebu da mu Aron i Hur drže ruke u molitvi, tako  i mnogi trebaju potporu. Crkva se nastoji osloboditi klerikalizma i paternalizma. Nisu samo klerici pozvani naviještati, svjedočiti, voditi. U Božjem je narodu toliko darova koji ne dolaze do izražaja. Svačije iskustvo može biti korisno. Vjera je izvor iz kojeg crpimo snagu. Pastoralni vijećnici u susretima izgrađuju zajedništvo. Svećenik ima samo veću odgovornost jer je više primio. Uzor je Krist. Čitav njegov život je susretanje s ljudima svih kategorija, onih iz elite do onih rubnih. Kako susresti obitelj, pojedinca, političara, trudnicu, radnika, učitelja…? Odmah ne možemo vidjeti rezultate. Ponekad treba strpljivo raditi a plodovi dođu kasnije.

Kad je riječ o pastoralu obitelji  tu su veliki izazovi. Mi zapravo pabirčimo od onoga što je ostalo od obitelji. Do obitelji dolazimo preko djece, po nekim obiteljskim slavljima. Pohod obitelji jedanput godišnje ipak je prilika za održavanje veze makar ta veza bila slabašna.

Nakon predavanja i kratke diskusije mons. Marinko Miličević predstavio je biskupijski pastoralni plan za novu liturgijsku godinu. Vijećnici su se oko 19 sati počeli razilaziti kućama na prostoru od Gračaca do Slunja, od Ogulina do Gospića i Senja.

Ovaj dječji zborić pjevao je kao da ih je tristo!

Druženje uz sokove

Vijećnici su pomno slušali predavanje

 

Oni su se trudili da susret bude održan