Začuđujuće lijepo vrijeme – Radovi na mostu sv. Ivana

23 lis

Nižu se iznadprosječno lijepi i topli dani. Nema kraja Miholjskom ljetu. Kako najavljuje SWE ovako toplo vrijeme nastavit će se i idućih dana. Očekuje se i blaga zima.

Radovi na mostu sv. Ivana – Ovako topli dani idealni su i za građevinske radove. Restauracija starog dotrajalog mosta (iz 1888.) sv. Ivana preko Slunjčice u Rastokama u punom su jeku. Pogodnost je i niski vodostaj Slunjčice za radove na kamenim nosačima. Radnici mogu šetati u gumenim čizmama po vodi. Danas smo posjetili gradilište. Ovo je samo dio radova: radovi su i na šetnici oko Rastoka do stare hidroelektrane.  Grad Slunj dobio je sredstva za ovaj projekt iz Europskih fondova.

Niski vodostaj pogoduje radovima na mostu sv. Ivana

Europa stari – U Hrvatskoj živi danas oko 2.000 stogodišnjaka a starijih od 85 godina ima čak 80.000. U Europi stanovništvo stari nezaustavljivo. Nijemci nam otimaju sezonske radnike iz susjedstva: BiH i Srbije.  Nitko ne može zaustaviti odljev radnika u bolje plaćene sredine. No, kakve to donosi promjene u društvu? Mogu sindikati izboriti odlazak u mirovinu u 55. godine života ali tko će mirovine plaćati? Nikakvi štrajkovi tu ne pomažu. Među učiteljima će biti višak radne snage jer je dotok djece manji. Logika života diktira pravila a ne rezolucije, štrajkovi, demonstracije.

Jedna vijest koja nas iznenađuje: britanska policija pronašla je u srijedu 39 mrtvih u kamionskoj prikolici u industrijskoj zoni u Essexu. Vozač kamiona, 25-godišnjak iz Sjeverne Irske, uhićen je, javlja Sky News. Dakako, radi se o migrantima koji su pokušali doći u obećanu zemlju. Pritisak ulaska u EU bit će sve jači: ne samo zbog ekonomskih razloga, klimatskih promjena nego jednostavno zbog potrebe radne snage u EU. Paradoks je da bogate zemlje nemaju djece. Visoki standard nije jamstvo većeg broja djece. Izgleda da je obratno. Zadnji je trenutak da Hrvatska počne voditi pametnu migracijsku politiku. Naš odnos prema našoj dijaspori još je uvijek maćehinski. A pametna politika mogla bi dovesti u Hrvatsku velik broj ljudi koji bi ulagali, koji imaju znanje i vještine potrebne za moderno gospodarstvo.