Sunčana subota u slunjskom kraju – Katolički školski centar u Bihaću

26 lis

Nastavlja se sunčano vrijeme, produžetak Miholjskog ljeta u slunjskom kraju. Jutros je bilo svježe ali mrazeva  još nema…Migrantska kriza na hrvatsko-bosanskoj granici postaje sve ozbiljnija. Lokalne vlasti u Bihaću i Kladuši ne mogu osigurati najnužnije higijenske uvjete među migrantima. Hrvatska čuva EU granicu. Jučer su premijer Plenković i ministar policije obišli najkritičniji dio granice na Plješivici. Dolaze hladni dani, mrazevi, kiše i prvi snjegovi. Migranti na otvorenom ne mogu čekati zimu…Zašto BiH bez ikakve kontrole prihvaća ilegalne migrante? Mnogo pitanja na koja ne nalazimo odgovore…

Doznajemo da je Katolički školski centar “Ivan Pavao Drugi” u Bihaću dospio u financijske poteškoće. Zaposlenici nisu dobili šest plaća. Problemi su nastali kad je srednjoj medicinskoj školi, koja djeluje u ovom Centru, uskraćeno financiranje od strane Kantona uz obrazloženje da ne postoji javni interes za to. Banjalučka biskupija kao osnivač trebala bi preuzet sve troškove. Inače centar školuje 300 učenika različitih nacionalnosti i vjerske pripadnosti. Uz osnovnu školu u Centru radi  i gimnazija čije financiranje ne dolazi u pitanje. Ali je rad Centra u cjelini doveden u pitanje zbog uskrate financiranja Srednje medicinske škole. Uz migrantsku krizu tako postoji u Bihaću još jedna kriza.

Jutros su gosti iz Pleternice, nakon noćenja, prošetali od trga pred crkvom, preko Moćanovog  mosta,  do Rastoka. Uglavnom se radi o braniteljima, koji su uz predstavljanje knjige generala Crnjca, posjetili slunjski kraj odakle potječu njihovi djedovi. Nekima je od njih ovo prvi susret s ovim krajem, njegovim ljepotama i burnom prošlosti.   

Gosti iz Pleternice jutros na trgu pred slunjskom crkvom