65. obljetnica misništva mons. Ivoslava Linića i Gabrijela Bratine – Sjednica Senjskog kaptola

28 lis

65. obljetnica svećeničkog ređenja mons. Ivoslava Linića i mons. Gabrijela Bratine – Mons. Ivoslav Linić, dugogodišnji rektor riječka katedrale, župnik u Cvitoviću, župnik u župi Cernik-Čavle i Mrkopalj, u nedjelju 27. listopada u rodnoj župi Jelenje (rodna župa i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović) proslavio je 65. obljetnicu svećeništva. Dakle, prošlo je 65 godina od njegove prve mise koju je slavio također u Jelenju. Mons. Ivoslav, britak na riječi, širokog srca, volio je crkvu, volio je ljude. S lakoćom je komunicirao s ljudima različitog svjetonazora. Pomalo duhovit u svakoj je prilici znao stvoriti pozitivno ozračje. Bio je revan u pastirskoj službi. Ako je nekada i zagalamio to je bilo simpatično i nitko mu nije zamjerio. Jednostavno je razoružao svakoga pa i onog koji mu je pristupio s lošim namjerama. Inače mons. Ivoslav rođen je 26.11.1931. godine, zaređen je 31.10.1954. godine.

Mons. Ivoslav Linić

Sa slavlja u Jelenju. Mons.

Zanimljivo da je i drugi slavljenik, mons. Gabrijel Bratina, došao u župu Cvitović nakon mons. Ivoslava. On je, za razliku od mons. Ivoslava, tih, nenametljiv, uporan u svećeničkoj službi i revnosti.

Uz slavljenike mons Ivoslava  i mons Bratinu na slavlju u Jelenju u 10.30 sati bio je župnik Ivan Milardović, a životni put mons. Ivoslava osvijetlio je mons. Nikola Uravić, duhovnik u sjemeništu. Čestitamo ovim legendarnim i dragim svećenicima koji su život ugradili u služenje Božjem narodu!

Mons. Gabrijel Bratina

Uravić je u propovjedi podsjetio na okolnosti samog svećeničkog ređenja koje je održano u tajnosti. Mons. Linić  i njegov kolega mons. Gabriel Bratina zaređeni su u 6 sati ujutro 31. listopada 1954. godine u riječkom bogoslovnom sjemeništu. Tako su se zaređivali svećenici iza “željezne zavjese”. Ovo su sjemenište komunističke vlasti zatvorile uz insceniranje  navodne subverzivne djelatnosti. Osudili su na robiju studente ili mlade svećenike (Mijo Liković, Vlado Pezelj…)

 

Sjednica Senjskog kaptola – Danas su kanonici Senjskog kaptola održali sjednicu u Senju. U 10.30 sati u senjskoj katedrali, zajedno s biskupom mons. Zdenkom Križićem, izmolili su  Treći čas brevijara. Sjednica, koju je sazvao predstojnik Kaptola mons. Mile Čančar, nastavljena je u župnom stanu. U sjednici je sudjelovao i biskup mons. Zdenko Križić. Kanonici su se pozabavili nekim nejasnoćama i doradom Statuta te predlaganjem dvojice redovitih i dvojice začasnih kanonika. Prema Statutu Kaptol ima šest redovitih kanonika a trenutačno su četiri pa nedostaju dvojica. Predložili su dvojicu redovitih članova te dvojicu začasnih kanonika. Kad biskup potvrdi predložene slijedi svečano uvođenje u kanoničku službu. Začasnih kanonika može biti najviše šest.  Zanimljivo da prvi sačuvani statut Senjskog kaptola potječe iz  1340. godine. Kroz senjsku katedralu prošle su generacije kanonika. Neki su od njih ostavili vidljivi trag u povijesti.  Dodajmo da su članovi Senjskog kaptola osim predstojnika mons. Mile Čančara još mons. Tomislav Šporčić, mons. Richard Pavlić i mons. Mile Pecić.

Kanonici Senjskog kaptola s biskupom Križićem