Završilo Miholjsko ljeto — Praznici i plač – Preminula Jaga Vratarić

29 lis

Današnjim danom završilo je dugo Miholjsko ljeto. Čudili smo se, uspoređivali tople dane u listopadu u prijašnjim godinama i doznali da su oboreni rekordi. Danas je jesenski dan tipičan za ovo doba godine: sitna kiša, hladno, magle koje se dižu. Iz dimnjaka se izdiže dim. Zagrijavanje prostorija postaje još jedna briga više.

Kiša, magla, tmurno…

Plač djece zbog praznika! – Zbog štrajka učitelja ponajviše trpe djeca. Školski sindikati se hvale svojim uspjehom. Kakva se poruka šalje djeci? Za veće plaće može se izboriti ne samo radom nego neradom. U kakvim uvjetima rade škole u misijskim krajevima? Kad dolaze redoviti praznici – svjedoči misionar u Kongu – djeca plaču! Njima je škola budućnost, bez školske naobrazbe ne mogu sudjelovati u životnom natjecanju. Jedva čekaju da prođu praznici i da sjednu u školske klupe. Papa je pozvao 28. listopada preko tweetu ljude dobre volje i na molitvu za misionarke i misionare koji rade u teškim uvjetima.  Oni od mrvica koje dobiju čine velike stvari. Učitelji u nekim školama dobiju 20 dolara mjesečno kao plaću. Bešćutni će ljudi kod nas to protumačiti: to je njihov problem! Mi nismo Afrika. Ali, zašto u visokorazvijenim zemljama ima samoubojstava više nego u siromašnim? Zapravo u siromašnijim zemljama nepoznat je suicid. Ostaje ona dilema: je li važnije imati ili biti? Jesmo li ono što imamo ili je život najveća dragocjenost? Koga će učitelji poučavati u doglednoj budućnosti ako djeca budu teret društva?  

Papa u Japan i Tajland – Papa Franjo će od 19. do 26. studenoga na poziv mjesnih vlasti i biskupa pohoditi Kraljevinu Tajland i Japan, kao drugi papa koji posjećuje te dvije azijske zemlje, nakon svetoga Ivana Pavla II.

pozivnica podpljesivicki p

                       †

Preminula je u 89. godini života JAGA VRATARIĆ iz Gnojnica. Pogreb u srijedu 30.10.2019. u 15 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žale sin Mile, snaha Bare, zet Đuro, unuci, praunuci i rodbina