Uoči Sviju Svetih

31 lis

Večeras i ovih dana naše su misli s našim dragima koji su prešli na “drugu obalu”, mučenicima i svjedocima. Ovih će dana naša groblja biti okićena cvijećem. Neki će tiho razgovarati sa svojima najmilijima, proliti koju suzu… Naše je vrijeme u znaku paradoksa: s jedne strane sve se mijenja, pokreće ali te promjene dosade za jedan dan i traži se nešto novo….Svi Sveti su nam pokazali i svjedoče da se kršćanska vjera nalazi onkraj individualizma i kolektivizma. Nudi se posve drugačije zajedništvo i drukčija osobnost. Sveci su bili originalni, neponovljivi. Oni nisu tražili svoje, sebe, svoj komfor. Bili su okrenuti k drugima, Bogu i bližnjemu. Tako su bili originalni. Je li Majka Terezija bila originalna? Neponovljiva!

Postavljamo pitanje koliko možemo djeci govoriti o smrti, umiranju i životu vječnomu. Preporučuje se poći s djecom na groblje ovih dana, upaliti svijeću i govoriti im o pokojnima, o njihovoj dobroti koja ne može biti uništena. Ništa nije uništeno. Ako neka ludost na internetu ostaje zabilježena (pa i ako je izbrišemo ona ostaje) kako može biti izbrisan jedan život!  Vrhunac komunikacije s našim dragima je gozba ljubavi, misno slavlje. Pođimo s djecom na misu!

Potrošačko društvo koristi i svetkovinu Sviju svetih za svoje ciljeve. Kao što Božić pokušavaju prekriti djedom mrazom tako je i Noć vještica /na engleskom Halloween/ pokušaj da se zastre ljepota svetkovine Sviju svetih. Ova ludost dolazi iz Amerike. Pomiješana je s okultizmom i mračnim obredima. Ima li išta ljepše nego naše groblje pretvoreno u tisuću svjetala! Kristovo uskrsnuće poput eksplozije odjekuje kroz stoljeća čovjekovih uspona i padova. Svjetla na našim grobljima poručuju da se život ne gasi smrću. Pokojni su  prešli “na drugu obalu” gdje nema tuge, jauka ni boli i gdje je radost vječna. Oni se raduju našem dolasku. Mi s njima drugujemo.

Danas je sajam u Slunju. Uoči Sviju svetih ponuda cvijeće i cvjetnih aranžmna je obilna. Oblačno je ali ne pada kiša ili povremeno sitna rosulja stvara jesenski ugođaj.