Papa Franjo završio posjet Lezbosu

16 tra

Papa Franjo stigao je danas na grčki otok Lesbos. U pratnji ekumenskog patrijarha Bartolomeja i pravoslavnog nadbiskupom Atene Hyeronimosa posjetio ja izbjeglički kamp Moria na Lesbosu, jedan od pet europskih hotspot-ova na grčkim otocima u kojima je smješteno 2.500 izbjeglica. Papa je stisnuo ruku 150-orici djece poredane uz pomičnu ogradu. Mnogi su od njih izgubili roditelje i sami su na ovom svijetu. Na njihovim licima spreženom od sunca vidi se bol. Oni su protagonisti “najveće humanitarne katastrofe nakon Drugog svjetskog rata” kako ističe Papa. Papa Franjo u pratnji “braće” ekumenskog Patrijarha Bartolomeja i pravoslavnog nadbiskupa Atene Hyeronimosa, ozario je lica malenih i pozdravio majke. Uzeo je u naručje jedno novorođeno dijete nakon što je to učinio Bartolomej. Papa je izbjegavao kamere kako bi dotakao ispružene ruke djece koja su se tiskala  oko pomične ograde.

 Nakon kratke ceremonije oproštaja Papa Franjo popeo se na Alitaliin zrakoplov. Dolazak na rimski aerodrom Ciampino predviđen je u 16.30 sati. Na povratku sa Lezbosa s papom je otputovalo 12 sirijskih izbjeglica. Radi se o tri muslimanske obitelji s ukupno šestero djece.  Kako je izjavio vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi krako nakon polijetanja, izbjeglice su došle u izbjeglički kamp na Lesbosu nakon dogovora EU i Turske. Papina inicijativa omogućena je nakon dogovora Vatikana i nadležnih talijanskih i grčkih vlasti. Vatikan će se brinuti za prijem i smještaj izbjeglica. U početku će se za njih pobrinuti katolička zajednica sv. Egidija u Rimu. Dvije obitelji dolaze u Vatikan iz Damaska a treća iz Deir Azzor-a. Njihove su kuće razorene u bombardiranju.

OSSROM104408_Articolo[1]

Papa Franjo, ekumenski patrijarh Bartolomej te nadbiskup Atene i čitave Grčke Hyeronimus potpisali su zajedničku deklaraciju nakon posjeta izbjegličkom logoru Mòria. Pozvali su na zbrinjavanje izbjeglica i okončanje rata na Bliskom istoku.