Sv. Nikola Tavelić – Sajam u Slunju -Pokopana Marija Turkalj

14 stu

Danas je spomendan sv. Nikole Tavelića. Rođen 1350. u hrvatskoj plemićkoj obitelji kod Šibenika. Oduševio se za ideale sv. Franje Asiškog. Kao misionar pošao je u Svetu Zemlju s dvojicom subraće. Javno su propovijedali i svjedočili. Pošli su čak i do kadije i naviještali Krista raspetoga. To je razbjesnilo  kadiju te je tražio da odstupe od katoličke vjere uz prijetnju smrti. Naravno da su franjevcu ustrajali u vjernosti Kristu. Masa koju je kadija podržao sasjekli su Nikolu i subraću mačevima i spalili na lomači te pepeo razbacali. Bilo je to 1391. godine. Svetim je proglašen 1970. godine. Župa sv. Nikole Tavelića u Rijeci na Krnjevu danas slavi.

Danas je sajam u Slunju. Oblačno i prohladno, zrak vlažan ali to nije spriječilo ljude da prošeću oko štandova i ponešto kupe.

Brda su još u magli

Dobro je prošetati i nekoga susresti

Susret prijatelja u sajmu

 

Pokopana Marija Turkalj, majka generala Ivana Turkalja

Danas je na slunjskom groblju pokopana Marija Turkalj, majka generala Ivana Turkalja. Uz veliko mnoštvo vjernika i generalovih poznanika, pogreb je vodio župnik Pecić uz sudjelovanje još petorice svećenika. Nakon sprovoda slavljena je misa u župnoj crkvi koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarija  mons. Marko Medo.