Krist Kralj – Dan klečanja

24 stu

Riječ kralj spada u prošlost. Vremena kraljeva su iza nas. Ta nas riječ asocira na moćnike koji su apsolutistički vladali. Zato nas svetkovina Krista Kralja malo zbunjuje. Ali zar bismo mogli Krista slaviti kao “predsjednika” ili “premijera”? Niti to ne ide.  Padaju nam na pamet predizborna vika, nerealna obećanja…David je u SZ bio kralj koji je znao pogriješiti ali koji se je kajao. Stekao je simpatije u narodu zbog kajanja koje nije bilo samo taktički potez. On je spjevao psalam: “Smiluj ni se Bože po velikom milosrđu svojem i po prevelikoj dobroti svojoj uništi krivicu moju!” On pokazuje da se čovjek može oslobađati svojih tereta i rasti u ljubavi. U drugom čitanju apostol Pavao govori i ističe da nam je Krist otkrio Boga kao ljubav. Ne smijemo se vraćati natrag u stanje straha, pokoravati se ili služiti idolima vremena. Današnje evanđelje dovodi nas do središnjeg poučka na Kalvariji. Radi se o prvom kanoniziranom svecu. Naime, Isus je raspet između dvojice razbojnika. Razapinjanje je bilo često u starom vijeku. Ukinuo ga je car Konstantin 337. godine iz poštovanja prema Kristu raspetom. Ova se kazna zadržala u nekim narodima. Desni razbojnik je prekoravao lijevog jer je Isusu predbacivao i pogrđivao ga. “Zar se Boga ne bojiš ti koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini” Dodao je: “Isuse sjeti me se u svome kraljevstvu!” Ove bi rečenice trebalo ponavljati i živjeti. Naš život je u znaku uspona i padova. On je na neki način vježba za konačni susret s Kristom. Kad se nađemo na svome križu u posljednji čas hoćemo li se moći pokajati i doživjeti riječi: “Slugo dobri i vjerni uđi u radost gospodara svojega!” Za taj trenutak pripremamo se danas. Naš bi život trebao biti u znaku molitve i kajanja. Pakao? Pakao je naša izolacija od  Kristove ljubavi. Ljubavi koja je progovorila na križu!  

Što to oni rade? Pripremaju se za doček sv. Nikole!

Danas je pod misom u 11sati u slunjskoj crkvi kršten mali Fran, drugo dijete Matije i Martine. Krsna je kuma bila Kristina. Krstio ga je župnik. Čestitka!

Klanjam ti se smjerno, tajni Bože naš, što pod prilikama tim se sakrivaš!

Dan klečanja – Danas je u slunjskoj župi Dan klečanja. Nakon mise u 11 sati župnik je izložio Presveti. Crkva je otvorena i ljudi mogu dolaziti moliti, zahvaljivati. U 17 sati je zajedničko klečanje i zaključak!