Danas sv. Lucija – Zabijelio snijeg –

13 pro

Danas slavimo popularnu sveticu – Luciju, djevicu i mučenicu. Ona je jedna od sjajnih zvijezda koja svijetli 17 stoljeća na kršćanskom nebu. O njoj govori ponajviše kršćanska predaja. Rodila se oko 283. u Sirakuzi. Krvnik ju je probo mačem. A poganskim vlastima prijavio ju je kao kršćanku čovjek- poganin  za kojega se nije htjela udati. U srednjem vijeku njezin je blagdan bio dan primirja i sklapanja ugovora. Rimski je kanon spominje nakon pretvorbe. Uvrštena je i u litanije sviju svetih. Zazivaju je kod sljepoće i očnih bolesti i zaštitnica je mučenika. 

Ime Lucija na hrvatskom znači Svjetlana pa svima koje nose lijepo ime Lucija, Svjetlana sretan imendan!

Bože hvala ti za ove divne prizore…Slunjčica jutros

Jutros je zabijelio snijeg krovove kuća i iskitio stabla. Bilo je divno jutros doći na zornicu. Napominjemo da zornice blagotvorno djeluju na naš nutarnji život. Raspjevane zornice i divne molitve, navještaj riječi Božje liječe nas od naših tjeskoba, depresija…Otvaraju nam budućnost.

Slunjski park okićen kao nikad do sada (foto Joso Obajdin jutros u 6.19 sati)

Sijanje pšenice – Danas se sije pšenica koja će božićnih dana ukrašavati naš stol. Jedan je dječak posijao pšenicu i svaki dan virio i nestrpljivo čekao da naraste. Pšenica je po njegovu mišljenju presporo rasla pa ju je počeo natezati, izvlačiti da požuri rast. I što je napravio? Pokidao je tek izniklu biljčicu i zaustavio njen rast!. Neke stvari ne možemo ubrzati jer trebaju svoje vrijeme. Ne može se danas posijati i sutra žeti! Strpljenje je velika vrlina koju moramo vježbati.