Sretna nova godina! – Jure Žgela: Na božićno drvce – Kupanje u Sabljacima

1 sij

Jutros su mnogi pospani i mamurni od velikog očekivanja od nove godine. Svanuo je prohladni zimski dan s temperaturom nekoliko stupnjeva ispod ništice. Počela je 2020. godina! U nju ulažemo puno očekivanja i nadanja. Bez vjere, nade, iščekivanja čovjek bi bio mrtav. Čovjek je jednostavno biće nade. Na Novu godinu evanđeoska poruka kaže da “pastiri pohitiše u Betlehem i pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama!” Hoćemo li i mi tako prepoznati i u ovoj godini Krista? Radost prepoznavanja Boga može doživjeti onaj koji traži, koji se dade na put traženja. Hoće li nas sitni mali interesi zaustaviti u našem hodu? “Neka te Gospodin licem svojim obasja, neka ti bude milostiv!”  Ovaj drevni biblijski blagoslov dobro odgovara na početku nove godine. Kad se smijemo naše lice sja od radosti. A Bog nam se nasmiješio u Isusovu rođenju, u njegovoj muci i uskrsnuću. Hoćemo li i u teškim događajima prepoznati Božje lice koje se nadvilo nad nas i koje nas nikad ne ostavlja?

Danas će mnogi novu godinu započeti s Božjim blagoslovom: “Neka te Gospodin licem svojim obasja, neka ti bude milostiv!” U Slunju misa u 11 sati, u Blagaju u 14 sati

Novogodišnja misa u Slunju

Novogodišnja  misa u Slunju

Na božično drvce

 objesit ću iskrice zanosa,

dragulje ljubavi

poljubac ljubljenoj,

cipelice nerođene dječice

smrzle zvjezdice nad ciljalištem

u Močilima

slapove plitvičke bijele

i puno,

premnogo u očima ovoga svijeta

sreće nedočekane,

poneku nedosanjanu želju,

bolesti od kojih se ježimo,

uzdah radostan nakon koncerta uspješna,

I jedno spasonosno svjetlo

pri preticanju na nekoj cesti,

dva kralješka  popravljena u Lovranu

i srce, srce.

Dvoje oči umorne od stihova

tri vjetra s raznih strana,

obavezno onaj crni iz Babina kuka,

Puno, puno mladih i starijih sjećanja,

uspomena, slapova, zavijutaka

u  krljušti,

jutara i vrhunaca, snjegova,

srce, srce ću svoje primaknuti uz,

Bože, Tvoje

                  Jure Žgela (iz Furjana, Lađevac- Slunj) iz zbirke “Susret na obzorju”

Fotografija Maje Puškarić.

I ove su godine, na novu godinu, hrabri momci i po koja cura skočili u hladno jezero Sabljaki (Ogulin). Inicijator ovog hladnog kupanja na Novu godinu u jezeru Sabljaki je g. Zvonko Ranogajec (na slici lijevo), ravnatelj osnovne škole, športaš, novinar. Podržala ih je brojna publika koja je uživala u “zubatom” suncu. Tako je na karti “novogodišnjeg kupanja” zabilježen i Ogulin odnosno jezereo sabljaci.