Obraćenje sv. Pavla – Nesreća s traktorom

25 sij

Danas slavimo spomen Obraćenja sv. Pavla. U svom rastu i sazrijevanju čovjek može učiniti velike pomake. Upravo je sv. Pavao to posvjedočio. Od progonitelja Pavao postaje ne samo simpatizer nego čovjek koji je duboko uronuo u otajstvo Kristove smrti i uskrsnuća. On nije mogao zadržati za sebe bogatstvo Kristove ljubavi nego je silno želio i drugima otvoriti oči.  Zvao se Savao  i potjecao je iz grada Tarza. Odrastao je u imućnoj židovskoj obitelji koja je uspjela kupiti rimsko građansko pravo. Primio je najbolje obrazovanje svoga vremena. Učio je u Jeruzalemu kod poznatog židovskog učitelja Gamalijela. Pripadao je farizejskoj sljedbi i bio neumoljiv u provođenju Zakona, židovske tradicije. Pojavu kršćanstva shvatio je kao napad na tradiciju. Kod kamenovanja sv. Stjepana bio je prisutan i Savao. S preporukama se uputio u Damask da razori mladu kršćansku zajednicu. Pred Damaskom se dogodila promjena Savlovog života: “Savle, Savle zašto me progoniš?” – začuo je glas. Ostao je zbunjen i oslijepio. U Damasku je dobio upute: pridružio se kršćanskoj zajednici. Otvorile su mu se oči. Njegova solidna naobrazba, poznavanje Starog Zavjeta, sada je dobilo novo svjetlo. Otkrio je Božji plan čovjekovog spasenja. Taj je plan toliko veličanstven da je Pavao izgarao od sreće i želje da drugima otvori oči.  Od sada s novim imenom, Pavao, postaje novi čovjek. Proputovao je tada poznati svijet i osnivao crkve. Bio je vrsni teolog koji je promišljao i slao poslanice crkvama koje je osnivao. Zanimljivo da su neki u našem kraju mislili – kad su čuli odlomak iz njegove poslanice Solunjanima – da se radi o Slunjanima! Malo šale! Pavlove su poslanice velebno promišljanje djela spasenja. Današnji spomen obraćenja sv. Pavla poruka je svakom čovjeku da može pobijediti sljepoću srca i otvoriti se ljepoti Božje riječi, doživjeti Božje milosrđe i prijeći prag milosti!

Papa Franjo je 30. rujna prošle godine objavio apostolsko pismo „Aperuit illis“ kojim je utemeljio nedjelju posvećenu Božjoj riječi, i to u povodu 1600 godina od smrti svetog Jeronima, velikog poznavatelja Svetoga pisma i prevoditelja izvornih biblijskih tekstova na latinski. Nedjelja Božje riječi slavi se 26. siječnja.

Smrtno stradao pod traktorom – Jutros je oblačno i vlažno u Slunju i okolici. Subota je pa ljudi šeću ali se dugo ne zadržavaju vani. Tema broj jedan je pobjeda hrvatskih rukometaša…Doznajemo da je jedan čovjek (N.R.) smrtno stradao pod traktorom negdje u Ponoru, da je jedna vozačica naletjela na vepra odnosno vepar izletio pred automobil, da je jedan mladi vuk stradao također pod kotačima automobila…Dobro je voziti umjerenije pa će i posljedice u slučaju sudara biti blaže.