Počeo teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu – Vjeronaučno natjecanje

28 sij

Teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu – Molitvom i pozdravnim govorom velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kardinala Josipa Bozanića danas je u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu započeo je 60. teološko-pastoralni tjedan s temom „Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi“ u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj po redu 60. teološko-pastoralni tjedan, kao i do sada, bavi se promišljanjem i čitanjem znakova vremena. Migracije stanovništva na našoj planeti postaju znak vremena. Europa se susreće s novim izazovima. Ovaj je tjedan posvećen Europi i promjenama koje nezaustavljivo mijenjaju njeno lice. Crkva nikada nije bježala pred promjenama nego je u njih unosila evanđeosku poruku.

Školsko natjecanje iz vjeronauka – U srijedu, 29. siječnja, u gotovo svim osnovnim i srednjim školama naše domovine održat će se školsko natjecanje iz vjeronauka. Ovogodišnja tema natjecanja je „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi; Vinkovska karizma u Hrvatskoj.“ Tema nije izabrana slučajno već joj je povod 175. obljetnica dolaska prvih sestara milosrdnica u Hrvatsku. Naime, ova je družba, opslužujući Pravilo sv. Vinka, sijala milosrdnu ljubav usred hrvatskoga puka. Godine 1845. , nakon dolaska u Hrvatsku, sestre se povezuju s tadašnjim zagrebačkim biskupom Jurjem Haulikom. Od tada možemo pratiti rast njihove zajednice od Slavonije do Dalmacije.

Milosrdnice nalazimo u školama, bolnicama, staračkim domovima, lječilištima, kaznionicama, dječjim domovima, sirotištima i sjemeništima.

Sveti Vinko Paulski rođen je 24. travnja 1581. god. u Francuskoj. Isticao se u djelotvornoj ljubavi prema bližnjima. Ljubav bez djela nazivao je dimom i tvrdio da ljubav koja nudi samo lijepe misli i velike riječi više šteti nego koristi. Vinko je njegovao kreposti poniznosti, poslušnosti, siromaštva i čistoće. Siromahe je nazvao „svojim gospodarima“.  Umro je 27. rujna 1660. god. Njegovo neraspadnuto tijelo pohranjeno je u crkvi lazarista u Parizu. Proglašen je svetim 1737. god. Zaštitnik je siromaha, bolesnika, socijalnih i karitativnih djelatnika, gubavaca, zatvorenika, izgubljenih tekstova, Madagaskara. Njegovo plemenito srce pohranjeno je u srebrnom relikvijaru koji se danas čuva u kapeli kćeri kršćanske ljubavi u Parizu.

Relikvije (moći) sv. Vinka bit će izložene u zagrebačkoj crkvi sv. Vinka u Kući sestara milosrdnica 24. travnja 2020. god. povodom 175. obljetnice dolaska prvih sestara u Zagreb.

Cilj nam je da u ovom natjecanju učenici postignu što bolji uspjeh te da kroz vjeronaučnu građu otkriju kako je lijepo biti dobar i milosrdan prema bližnjima poput sv. Vinka jer „milosrdna ljubav osvaja svijet.“  Sutra ćemo Vas izvijestiti o rezultatima natjecanja u Osnovnoj školi Slunj. Vjeroučiteljica Andreja Jurčević

Slunjska osnovna škola bit će domaćin drugom krugu natjecanja u sklopu vjeronaučne olimpijade koje je predviđeno za 02.03.2020. Sudjelovat će više od 20 osnovnih škola