Sv. Blaž, zaštitnik Dubrovnika – Blagoslov grla – Pješice u Međugorje

3 velj

Danas se blagoslivljaju grla po zagovoru sv. Blaža. Prema kršćanskoj tradiciji sv. Blaž je izliječio dječaka kojemu je riblja kost zastala u grlu.  Tako je u crkvi nastala praksa da se na njegov blagdan blagoslivljaju grla. Inače je sv. Blaž rođen u gradu Sebasti u Armeniji. Od djetinjstva se oduševio za Kristov put. Bio je obrazovan za ondašnje vrijeme i vršio je službu liječnika. Kao liječnik i vjernik pomogao je bolesnicima, posebno siromašnima. Onda su vjernici birali biskupa pa su nakon smrti mjesnog biskupa izabrali Blaža za biskupa.  Za cara Licinija buknuo je progon kršćana. Sv. Blaž je hrabrio svoje vjernike da ustraju u vjernosti Kristu Spasitelju. Ali su ga uhitili, mučili u nadi da ga slome, da otpadne od vjere. Hrabro je podnio muke i krvnici su mu odrubili glavu 317. godine. Njegova glava kao relikvija godine 972. dospjela je u Dubrovnik. Od tada traje štovanje sv. Blaža u Dubrovniku kao zaštitniku grada. Dubrovčani ga zovu sv. Vlaho. Tako će i danas Dubrovnik slaviti svoga zaštitnika.

Danas se po mnogim crkvama blagoslivljaju grla. U Slunju slavimo misu u 17 sati i blagoslivljamo grla. Očekuje se velik broj vjernika. Ne bismo smjeli podcijeniti snagu molitve i blagoslov grla. 

Lijeska je pružila svoje rese i  i okitila Slunjčicu

Godišnjak MOSTOVI 2020! Na 316 stranica zabilježeno je mnogo toga! Kalendar, statistički podaci, događanja u 2019. godini, kratka razmišljanja, događanja u 9 župa: Slunj, Blagaj,Cetingrad, Cvitović, Lađevac, Rakovica, Drežnik, Vaganac, Zavalje, dnevnik iz 1994. godine. Prikladan dar prijateljima i znancima! Mogu se nabaviti u Župi Slunj!

Relativno toplo vrijeme izmanilo je tratinčice

Jučerašnji je datum jedinstven: 02. 02. 2020! Takav se datum zove palindromski. Jednako se čita u oba smjera!. Zadnji takav datum bio je 11. 11. 1111. Idući takav datum bit će 12.12.2121 a onda tek 03.03.3030. Jučer je bio 33. dan 2020. godine pa do kraja godine ostaju još 333 dana. Zanimljiva igra brojki i vremena.  

Hodočasnik iz Zagreba u Međugorje –  Sinoć je u Slunj stigao hodočasnik koji pješači iz Zagreba u Međugorje. Prenoćio je u Točku kod obitelji Turek i sinoć stigao u Slunj. Znamo da se preziva Tolić. Nakon noćenja i doručka jutros se uputio prema Korenici gdje će prenoćiti. Tako etapu po etapu trebao bi stići u Međugorje oko 12. veljače. Prepoznat ćete ga po zastavici koju nosi. Oslanja se na pomoć dobrih ljudi na svom dugom putu..