Virus bacio Kinu na koljena?

3 velj

Podcjenjivanje korona.virusa od strane kineskog režima u prvim danima kad se pojavio početkom prosinca dolazi na naplatu. Rigidni centralizam spriječio je donošenje brzih i učinkovitih odluka i mjera. Epicentar epidemije – grad Wuhan s 11 milijuna stanovnika – od izuzetne je važnosti za Kinu. Ova je regija jedan od pokretača kineske ekonomije. Sada je to grad sablasti. Promet je u Kini poremećen i svaka druga aktivnost do proslave nove godine.

Mrtvih je već 300 a virus je zarazio oko 100 osoba u 24 zemlje svijeta. Situacija se iz sata u sat mijenja.  Prva žrtva izvan  Kine, na Filipinima, došla je iz provincije  grada Wuhana. Zračne su kompanije ukinule letove prema Kini. Tako je Kina na neki način blokirana. Epidemija ovog virusa ulijeva veći strah od nekadašnje epidemije sarsa. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu opasnost. U subotu je Kina službeno zatražila pomoć od EU i to 12 tona najnužnijih sanitarnih potrepština.  Ovo je dokaz i opomena da jedno snažno gospodarstvo, koje je zaprijetilo da istisne Ameriku sa prvog mjesta, može jedan virus baciti na koljena. Tako malen, ne vidi ga se prostim okom, a može baciti na koljena jednu velesilu. Hoće li čovječanstvo naučiti da smo ovisni jedni o drugima, da bahatost može skupo koštati ne samo druge nego i onoga koji izgubi osjećaj solidarnosti i suradnje. Sjećamo se tragedije ukrajinskog naroda: Staljin je u svojoj bešćutnosti i bahatosti uništio poljoprivredu kolektivizacijom i ljude osudio na smrt od gladi. Pomrlo  je tako deset milijuna ljudi u Ukrajini poznatoj kao žitnica Europe.

Predsjednik Kine Xi Jinping, promijenio je ustav da bi ostao doživotni predsjednik minimizirao je epidemiju u početku, zatim je bio prisiljen reći da se virus širi. Na kraju se povukao iz javnosti. Kakve će posljedice ovaj virus imati na kinesku ekonomiju? Nije teško pogoditi. Ona je div na staklenim nogama. Ali isto tako uviđamo kako smo međusobno ovisni i nitko ne može ostati izoliran otok.