Prelet za Hrvatsku

4 velj

Danas je jedna obljetnica koju su kroničari zabilježili a koja nas vodi u godine agresije na Hrvatsku. Na današnji dan 1992. vojni pilot Danijel Borović pobjegao je sa aerodroma Željava s borbenim zrakoplovom MIG 21bis. JNA je trebala biti jamac sigurnosti svih naroda i narodnosti u Jugoslaviji. Međutim ona se stavila prikriveno a onda sve očitije u službu stvaranja velike Srbije. JNA su 1991. počeli napuštati Slovenci, Hrvati, Albanci, Makedonci, muslimani. Pomagali smo takvim bjeguncima sa slunjskog poligona: davali smo im civilnu odjeću i obuću. JNA je postajala udarna snaga velikosrpske politike te je uzela u svoje okrilje ekstremističke paravojne formacije. Godine 1991. na dan 15. listopada niški specijalci su nas pratili u obilasku sela Vaganac – koje je 8. listopada razoreno  – u potrazi za ubijenima i nestalima. Nakon bezuspješnog traganja po razorenom selu odveli su nas na aerodrom Željavu. Ovdje smo vidjeli srdačnu suradnju JNA i paravojnih formacija. Na koncu su nas niški specijalci na Prijeboju izručili “knindžama”. JNA je pogazila obećanja da će nam dati zaštitu i grubo nas izručila zlim ljudima koji su se izživljavali nad bespomoćnim ljudima. Ovaj detalj iznosimo jer je svjedok svega ovoga bio i vojni pilot Danijel Borović. Upravo je razaranje Vaganca bila kap koja je prelila čašu: odlučio se na bijeg s avionom. Ovaj riskantni pothvat izveo je 4. veljače 1992. Morao je nisko letjeti da izbjegne radarsku kontrolu. Uspio je: spustio se na aerodrom Pula. Ovaj je čin bio još jedan kamenčić u obrani napadnute domovine. Ovaj je prelet isto tako imao odjeka u domovini i svijetu. JNA je razgolićena do kraja: ona je perjanica agresije.

Nakon uspješnog preleta pilot Danijel Borovac stavio se na raspolaganje obrani sirotinje, bespomoćnih ljudi. Ustrojena je prva lovačka eskadrila hrvatskog zrakoplovstva u kojoj je on bio jedan od zapovjednika.

Vaganac zajedno s crkvom razoren je 08.10.1991: bila je to demonstracija sile. U razaranju sela nadomak aerodroma Željava sudjelovala je avijacija, teško topništvo i na kraju pješadija… Sve pod nalogom i budnim okom JNA.

Danas u 9. 45 naći će se upravo na aerodromu Željava branitelji i pilot Danijel Borović te obnoviti uspomene na ove dramatične događaje. U 12 sati misa za poginule u župnoj crkvi sv. Jurja u Korenici.

Pogled na današnje selo Vaganac i Plješevicu ispod koje je aerodrom Željava