Sv. Agata – Glad u Zambiji i Zimbabve-u

5 velj

Danas slavimo sv. Agatu koja je podnijela mučeništvo u Kataniji na Siciliji za Decijevih progona kršćana. Traženo je od nje da se odrekne vjere u Krista. Agata je ostala čvrsta u vjeri pa su je stavili na muke: odrezali su joj grudi i bacili u vatru. Njezinu hrabrost u vjeri mnogi su prepoznali. Ime joj je uvršteno u rimski kanon. Zaštitnica je Malte. Štovanje joj se proširilo po čitavom svijetu. Mnoge žene nose lijepo ime Agata pa im čestitamo imendan!

Jučer je u Slunju bilo promjenljivo : padala je načas tuča! Jutros je također oblačno i prohladno.

Glad u Zambiji i Zimbabveu – U proteklim mjesecima – kako doznajemo od agencije Fides – dugo razdoblje suše s temperaturama iznad 40 stupnjeva uništilo je ljetinu i u zadnja dva tjedna dvije afričke zemlje – Zambija i Zimbabve – bore se s nestašicom hrane. U Zimbabveu je više od 8 milijuna (od 12 milijuna stanovnika)  a u Zimbave-u 2,3 milijuna ljudi (od 11 milijuna) koji žive trenutačno u uvjetima teške nestašice hrane. Posljedice će biti tragične bez pomoći međunarodne zajednice. Nije li ovo razlog da milijuni krenu na dugi put prema Europi u potrazi za hranom vođeni instinktom preživljavanja? Naša plodna zemlja čeka marljive ruke. Koronavirus  je upozorenje kako u jednom trenutku mogu nastati poremećaji s tragičnim posljedicama. Jedan virus može uništiti turizam! A što onda? Zato je dobro da obradimo naše njive, da imamo hrane u kriznim vremenima. Pogotovo kad imamo plodnu zemlji i dovoljno vode za navodnjavanje.

Zalaz sunca večeras gledan iz Slunja

Papa ponovnu susreo hodočasnicu koja ga je potegla za ruku –  U medijima se dugo vrtjela snimka kako Papa Franjo spontano reagira kad ga je jedna hodočasnica jače potegla za ruku  te je papa skoro izgubio ravnotežu. Njegova je reakcija bila spontana: malo je pecnuo po ruci hodočasnicu. Bilo je to na staru godinu. Kritizirana je i papina sigurnosna služba. Sutradan se papa ispričao. A  ponovno ju je susreo na marginama nedavne opće audijencije i tom su se prilikom srdačno rukovali.

Predsjednica odlikovala majku 12 djece – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u utorak 4. veljače pojedince i ustanove koji svojim radom obogaćuju društvo. Među nagrađenima su i oni koji žive izvan granica Hrvatske. Među odlikovanima za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrednota u Republici Hrvatskoj Redom hrvatskog pletera je i Nadica Barun, majka dvanaestero djece.

Jučer je u 15 sati na pravoslavnom groblju u Slunju pokopana MARA TRBOJEVIĆ koja je preminula u 95. godini života. Za njom žale sestre Milka i Jelena ne nećaci s obiteljima