Lijepa i ružna vijest iz Pakistana – Dan planete zemlja

22 tra

U Pakistanu Centar za palijativnu skrb za oboljele od raka – Odnedavno je otvoren centar pri katoličkoj bolnici sv. Elizabete u Hyderabadu koji pruža palijativnu skrb bolesnima od raka po kućama. Briga uključuje ublaženje bola i što je važno  institut pruža pomoć ne samo na teritoriju provincije Sindh nego i u čitavom Pakistanu. To radi prema motu: “pružiti najveću skrb s najmanje troškova” i ima nacionalni karakter. Skrbi o 40.000 pacijenata godišnje bez obzira na vjeru (muslimani, hindu, kršćani). To rade profesionalno. Posebno vodi brigu o potrbitima, ruralnim naseljima koja imaju ekonomskih problema, o siromašnim obiteljima. To potvrđuje  p. Robert MC Culloch, misionar sv. Colomba koji 30 godina djeluje u Pakistanu. „Katolički liječnici i bolničari odlaze u obitelji bolesnika i učvršćuju odnose srdačnosti i dobrote“ – kaže pater Culloch…Zahvaljujući brizi i radu bolnice pakistanska crkva biva prepoznata ne kao strano tijelo nego kao zajednica koja je integralni dio društva pomažući liječiti oboljele. Ovaj rad doprinosi učvršćenju mira, dijaloga i harmonije u društvu.“

Spaljeni živi u peći – Druga vijest koja dolazi također iz Pakistana tužana je i zastrašujuća. Oslobođen je uz kauciju glavno osumničeni za ubojstvo kršćanskih supružnika Shahzad Masih e Shama Bibi koji su spaljeni živi. Kršćanski bračni par osumnjičen je za blasfemiju 4. studenog 2014. Prvoosumnjičenom Yousafu Gujjar za linč prihvaćena je kaucija iako je javni tužitelj, koji je istraživao slučaj, izjavio sudskom vijeću da se slučaj nikad ne bi dogodio da nije bilo osumnjičenog. Kako je izjavila policija Gujjar i trojica osumnjičenih potaknula je masu da linčuju bračni par. Yousaf Gujjar vlasnik je peći u kojoj je kršćanski par živ spaljen nakon dvodnevnog mučenja. Slučaj se dogodio u Kot Radha Kishanu, u distrktu Kasur. U prvom je trenutku odbijena kaucija za optužene a potom je prihvaćena. Sudac je kritizirao nemar policije za vrijeme istrage. Ovu vijest prenosi agencija Fides. Brutalno ubijanje kršćana u svijetu nije zanimljiva vijest za neke medije.

220416b

Kome bi šumilo naše more sinje da ove djece nije?

Danas je Dan planete Zemlja. Naša planeta u ogromnim prostranstvima svemira zaista je lijepa, na njoj je bogatstvo života. Voda u morima, rijekama i jezerima, šume, planine i nizine čine našu planetu raznolikom ne samo u geografskom pogledu nego posebno kad je riječ o oblicima života, Biljni i životinjski svijet začuđujući je lijep…Hoćemo li našu planetu unakaziti, opustošiti svojom ohološću i prezirom? Bešćutnost prema prirodi bešćutnost je i prema Bogu. Fosilna goriva (nafta) najveći je zagađivač. Mala vijest koja dolazi do nas malo nas ohrabruje: u Danskoj 42% energije  daju vjetroelektrane a to je 39% više nego godinu prije. Danska ima u planu do 2050. sve svoje energetske potrebe dobivati iz obnovljivih izvora energije (voda, sunce, vjetar). Šume se nemilice sijeku i posljedice mogu biti katastrofalne jer su one pluća naše planete. U planu je da se do 2020. godine posadi 7,8 milijardi stabala!

190416g

Osnovana je Hrvatska ekološka akademija (HEA) koja će svoju 2. skupštinu održati u Slunju 28. travnja u 17 sati u kino-dvorani.

190416f

 

220416d

Snimljeno danas u 14 sati (Slunjčica)

220416c

Snimljeno danas u 14 sati (Slunjčica)

 

S