Nedjeljni odmor – Virus stigao u Italiju

22 velj

Jutros je prohladno u slunjskom kraju ali je sunčano. Uobičajena subota. A  subota ima nešto dražesno – bar onima koji ne moraju raditi. Ona je tihi odmor i priprema na svetkovanje nedjelje kao dana Gospodnjeg. Odmor u Gospodinu vrhunac je odmora. To daje čitavom tjednu onostranu dimenziju. Od raznih skupova, športskih, kulturno-zabavnih i političkih, posebno se izdvajaju misna slavlja po našim crkvama. Ona su jedinstvena jer povezuju sve generacije, ljude različitih zanimanja i statusa u društvu. Jednostavno ostavljamo svoje titule, položaj u društvu i pružamo ruke jedni drugima kao braća i sestre, kao djeca nebeskoga Oca. To je lijek našim frustracijama, jurnjavi…  

Sastanak vojnih kapelana  u Karlovcu – U petak 21. veljače održan je u Karlovcu sastanak vojnih kapelana dekanata. Tema je bila hodočašće u Lourdes i Udbinu i druga pitanja vezana uz rad vojnih kapelana. Na sastanku su sudjelovali svi vojni kapelani dekanata: vojni kapelan u Slunju don Milenko Majić, vojni kapelan iz Delnica o. Mirko Vukoja, vojni kapelan u Karlovcu don Ivan Blaževac, vojni kapelan u Gospiću fra Matej Ećimović OFM te domaćin vojni kapelan u Petrinji don Branko Čagelj.

Korona virus u Italiji – Koronavirus stigao u Italiju, u Lombardiju. Šest je osoba pozitivno na virus. Od njih je pet u teškom stanju. A kako je virus stigao u Italiju? Jedan 38-godišnji menadžer večerao je s prijateljem iz Kine početkom veljače. Nakon toga prve simptome osjetio je 15. veljače i javio se na prvu pomoć ali je poslan kući. Bolest se pogoršala te se pokazalo da je zaražen koronavirusom. Nevolja je što je on bio u kontaktu s mnogim osobama pa je izolirano 250 osoba. Svijet je “veliko selo” i nitko se ne može posve izolirati od ovog opakog virusa. Ovo jasno govori kako je čovječanstvo ranjivo uza sav znanstveni napredak. U Hrvatsku preko Bosne dolaze migranti ilegalno što predstavlja opasnost kad je riječ o koronavirusu. Radi se o ljudima koji ili nemaju dokumente ili imaju lažne. Doznajemo da Hrvatska stavlja ogradu na graničnom prijelazu Ličko Petrovo selo. Samo lud čovjek ne poduzima ništa da bi se zaštitio od zaraze.