Uspon na goru i silazak u svakodnevnicu

8 ožu

Događaj preobraženja uslijedio je šest dana nakon najave odlaska u Jeruzalem gdje će biti predan u ruke zlih ljudi koji će ga ubiti ali će on uskrsnuti. Petar je tada, vođen ljudskom logikom, Isusa odvraćao od tog puta: “To se tebi ne smije dogoditi!”  Isus ga je oštro ukorio s razlogom jer upravo sotona ne želi da Isus podnese žrtvu za spas čovječanstva. Tu su Petar i sotona na istoj liniji. A sada, nakon šest dana Isus je poveo tog istog Petra, Jakova i Ivana na “visoku goru”. Šutke su se penjali na vrhunac. Isus se iznenada preobrazio: lice mu je postalo sjajno kao sunce a “haljine bijele kao svjetlost”. To je teško ljudskim rječnikom i pojmovima opisati. Uz Isusa su Mojsije i Ilija, zakon i proroci. Zapanjen ovim događajem Petar opet u svom stilu govori. Predlaže da naprve tri sjenice i da ostanu u tom  blaženom gledanju. Ovdje Petar opet želi Isusa zaustaviti od daljnjeg puta. Glas iz oblaka biblijski je pojam za Božju prisutnost. On je ljubljeni sin i snažna poruka: “Slušajte ga!”. Pred nepoznatim nas obuzima strah. Tako su trojica učenika u strahu. Isus ih nježno dotiče s riječima: “Ne bojte se, ustanite!” Uslijedio je silazak s gore koji je puno drugačiji nego uzlazak. Isus traži da ovaj događaj zadrže za sebe. Razumjet će ga nakon uskrsnuća. Na našem zemaljskom putu i nama dođu trenuci bljeska. Isusova riječ s nama je u našem hodu kroz mrak i zapreke. On nas vodi punini života. Naše nedjeljno okupljanje je bljesak koji nas podsjeća na izlazak iz naših sljepoća,

Jutarnja misa u Slunju
Sa zanimanjem pratimo situaciju u susjednoj Italiji. Direktiva vlade  je da u Lombardiji i 14 provincija svi ostanu u svojim kućama. Kretanje samo zbog onog najnužnijeg. Lokali, manifestacije, skupovi, čak i pogrebi su suspendirani. Sve to zbog suzbijanja virusa koji je zaprijetio čitavoj zemlji.
Molitva u Pakistanu –  “Uz sve aktivnosti koje su u ljudskoj moći u sprečavanju širenja virusa, osjećamo potrebu da se obratimo Bogu, darovatelju svakoga dobra. Molimo za ozdravljenje i oslobođenje od koronavirusa koji je pogodio i Pakistan kao i čitavo čovječanstvo. Danas molimo i za Svetu Stolicu nakon vijesti da se pojavio virus u Vatikanu.  Pakistanski su vjernici ujedinjeni u molitvi tijekom ovog tjedna, neumorno mole u crkvama i kućama. Danas zaključujemo specijalni tjedan  posta i molitve krunicom i misom na otvorenom, pred lurdskom spiljom koja se nalazi izvan katedrale u Lahore-u” – kaže nadbidkup Lahore-a mons. Sebastian Francis Shaw.  
Po prvi puta Papa Franjo nije se pojavio na prozoru, molio i pozdravio hodočasnike na trgu sv. Petra. Ovaj se put obratio videovezom (streaming). Pozvao je na molitvu za zaražene virusom i one koji se brinu za njih. Ovim se papa pridružio naporu mnogih u suzbijanju virusa.