Crkva se pridružuje naporu u suzbijanju koronavirusa

11 ožu

Direktor svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus : “Procijenili smo da se Covid19 (coronavirus) može definirati kao pandemija. Do sada nismo imali pandemiju koronavirusa, ovo je prva – rekao je i dodao: “Isto tako nismo vidjeli do sada  pandemiju koja se može istovremeni kontrolirati.” O virusu se samo zna da se brzo širi i da inkubacija traje dva tjedna.

Crkva, koja okuplja Božji narod od djece do treće generacije, pridružuje se mjerama opreza u sprečavanju širenja virusa. Donosimo preporuke Zagrebačke nadbiskupije i slovenskih biskupa.

Zagrebačka nadbiskupija preporučila je ove mjere opreza:

1. Neka se u narednome razdoblju suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti:
a) svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne poteškoće;
b) svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
c) starije osobe, a naročito kronični bolesnici;
d) sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.
2. Neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne i kao takve znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.
3. Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.
4. Primanje svete pričesti u redovitosti prilika poznaje dva oblika: na jezik ili na ruke. Sasvim je razumljivo da će u ovim neredovitim prilikama vjernici biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima. Neka i ta gesta u pobožnosti bude poticaj da živimo svjesni toga nebeskoga dara koji primamo.

5. Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenome hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost.

Direktive slovenskih biskupa – Slovenski su biskupi također shvatili ozbiljno širenje virusa. Oni traže: Na misama u crkvama, kapelama i drugim zatvorenim prostorima može istodobno sudjelovati do 100 vjernika, uključujući svećenike, ministrante i pjevače, uz uvjet da je udaljenost među ljudima oko jedan i pol metar. Isto se odnosi i na druge vjerske obrede, poput vjenčanja, krštenja i pogreba.

Župnici i svećenici trebaju osigurati odgovarajuće osobe koje će brinuti da na vjerskim obredima u crkvama ne bude više od 100 vjernika. Ako je broj vjernika veći od dopuštenog, neka po mogućnosti slave misu izvan crkve.

Dopuštene su mise na otvorenom prostoru, gdje može biti do 500 vjernika.

Vjernici koji nisu zdravi ili imaju kronične bolesti ili su stariji trebali bi ostali kod kuće. Ako vjernici ne mogu nedjeljom sudjelovati na misama, neka dođu preko tjedna.

Svećenici su pozvani da u vrijeme epidemije drže crkve i kapele otvorene i dostupne vjernicima za osobnu molitvu, uz uvjet da njihov broj ne prelazi stotinu.