Svi smo u krhkom čamcu – Preminula Mande Malnar r. Katić i Darinka Ćuić

13 ožu

 Prema objavljenim podacima Ministarstva zdravlja u Iranu je jučer bilo 10.075 zaraženih i 429 umrlih. Broj oboljelih je u porastu 1000 dnevno, slično kao u Italiji. Zapovjednik američkih snaga Mark Milley kao i drugi specijalni analitičari drže da Teheran umanjuje broj slučajeva i da je zaraza pogodila Iran mnogo agresivnije.  Među zaraženima su  i mnogi političari (kao u Kanadi i Brazilu). Danas je potvrđeno da je među oboljelima u Iranu i Ali Akbar Velayati, najvažniji  savjetnik vrhovnog vođe Ali Khamenei-a. 

Mogli bismo tako navesti podatke iz ostalih zemalja. Bez obzira na kulturu i tradiciju, vjeru i političko uređenje, ovaj nas je virus otrijeznio i upozorio na krhkost naše planete i čovječanstva. Svi smo ovisni jedni o drugima: udišemo isti zrak, pijemo istu vodu…Satelitski snimak pokazuje da se zrak iznad Kine očistio! Ugašeni su zagađivači jer su ljudi bili u izolaciji pa nije imao tko raditi. Ovaj nas je virus podsjetio također da nijedan pojedinac ne može raditi što ga je volja. Njegovo ponašanje, ne samo kad se radi o virusu, ima odraza na druge. Jednostavno smo svi u jednom čamcu koji plovi uzburkanim vodama. Ako ga netko probuši svi su u opasnosti. Jedan je zaraženi u Zagrebu izišao iz samoizolacije i  doveo sinčića u bolnicu na pregled, boravio kao zaražen dva sata u hodniku bolnice! Kad je otkriven nastala je prava panika. Zamislimo jednog neodgovornog koji bi svjestan da je pozitivan došao na veliki skup i zarazio stotine. Vidimo kolika je odgovornost pojedinca u našem društvu. Ne samo kad se radi o ovom virusu. Ali, kao što je virus zarazan tako može biti “zarazna” i dobrota, solidarnost, život za drugoga. Isus je pokazao najveći ideal života: živjeti i umrijeti za drugog u ljubavi. A ljubav nikad ne umire. Ona je iznad mraka i smrti… U Italiji je objavljena fotografija kako jedna liječnica doji Italiju. Poruka je da živi za druge, izložena opasnosti da sama bude zaražena i umre za druge. Koliki liječnici, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici ulažu napora, izloženi neposrednoj opasnosti, da pomognu bolesnima! Hvala im!

U slučaju veće krize Hrvatska će lako zatvoriti granice prema Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH ali ostaje problem migranata koji ilegalno žele doći u Europu. Sad se postavlja pitanje migranata u svoj svojoj problematici. Ovo nije samo hrvatski problem nego problem EU. Pitanje je života. Migranti mogu donijeti viruse! Ne sumnjamo da naša vlada i policija ima odgovor na sve izazove. Slovenci su organizirali dobrovoljaču vojsku za čuvanje granice. Uza sve ove probleme ne smijemo gubiti glavu. Kad smo izdržali četverogodišnju agresiju i oduprli se na udivljenje svijeta, i ovaj ćemo rat dobiti jer znamo biti disciplinirani!

                      †

 Preminula je MANDE MALNAR r. Katić, rođena 1962. godine u  Novom selu br. 84 (roditelji Pave i Ane). Živjela je kod Delnica (Kuželj). Za njom žale suprug Nikola, sin vlč. Kristijan (župnik na Drenovi) i kćerka Nikolina s djecom 

Preminula je u 83. godini života DARINKA ĆUIĆ iz Broćanca 4. Pokop u petak 13.03.2020 u 14 sati na groblju u Broćancu. Za njom žale sin Miroslav, snaha Mira, unuke, praunuci, rodbina