Treća korizmena nedjelja: izvor životni – Radio Slunj izravno prenosio misu- Svećenik liječnik

15 ožu

Treća korizmena nedjelja sunčana. Na jutarnjim misama očekivano bilo je manje vjernika nego inače. Mjere opreza i odgovorno ponašanje smanjili su javna okupljanja. Sprečavanje zaraze jednostavno traže drugačije ponašanje. Ipak, ne smijemo upasti u paniku jer onda bi bilo još gore.

Možda nas je ovaj virus podsjetio na istinu o nama: Krhka smo bića, ugrožena od tolikih opasnosti. Ovisimo jedni o drugima. Ova kriza postavlja mnoga pitanja. Čovjekov je život kao život leptira ili kao “cvijetak na njivi: jedva ga dotakne vjetar i već ga nema, ne pamti ga ni mjesto njegovo” kako kaže psalam. Ali, u našu krhkost i ugroženost ušao je sam Bog. Krist nas susreće u našim brigama, strahovima, nesnalaženjima pa i u našoj grešnosti. On je, prema današnjem evanđelju, na putu u Jeruzalem zašao u Samariju, smatranu poganskom. Nitko u Božjim očima nije odbačen. Moli od žene na zdencu da mu dade vode. Umoran je. Susret Boga i čovjeka ne događa se lako. Težak je to i mukotrpan put ponekad. Životni put ove žene nije lak. Doživjela je mnoga razočaranja i izdaje. Ali ovaj susret promijenio je njen život. Isus se nije samo napio vode i otišao svojim putem. Ulazi u razgovor koji je promijenio životni put ove žene. On je u njoj prepoznao nešto vrijedno i to je ona osjetila. Isto tako ona je u Isusu otkrila izvor životni. Sve njezine frustracije sada su stvar prošlosti. Ona prepoznaje Kristovu dobrotu i ljubav koja je nepresušni izvor. Nije mogla to zadržati za sebe nego je to podijelila s drugima. Radost koju doživimo ne možemo sakriti od drugih. Napojimo se na tom izvoru koji nam  Bog i naša braća nude. Podajmo hvalu Bogu za njegova silna djela i prepoznajmo  u zahvalnosti izvor kojim nas napaja. Prepoznajmo i druge kao izvor vode našega života.

Karl Gustav Jung rekao je da sve nevolje i psihičke bolesti dolaze od poremećenog odnosa  s Bogom. Kao kad rijeka presuši nije dovoljno čistiti korito i uređivati obalu nego je najvažnije spojiti je opet s izvorom pa će voda sama po sebi čistiti korito i donijeti bujicu života. Ateisti i agnostici su kao rijeka koja je izgubila izvor koji je napaja: ona se pomalo pretvara u ustajalu vodu, lokve, život se u njoj i oko nje gasi.

Jutaranja misa u Slunju danas u 8 sati

Radio Slunj danas izravno prenosio misu – Radio Slunj svake nedjelje izravno prenosi misu iz slunjske crkve u 11 sati. Prijenos ide i preko interneta pa ga mogu pratiti i u dalekim zemljama. Ovo ističemo zato što je upravo prijenos mise u ovoj krizi s koronavirusom Božji dar posebno bolesnima i usamljenima.  Zahvaljujemo djelatnicima Radio Slunja koji u ovoj krizi vrše prevažnu zadaću u našoj sredini. Neka ih Bog blagoslovi!  Zahvalni su im mnogi koji spuste suzu radosnicu kad čuju pjesmu i molitvu iz crkve uživo. 

Svećenik i liječnik – Don Fabio je – kako mi to kažemo – kasno zvanje. Naime, od 1997. radio je kao liječnik internista u Legnanu u Italiji. Godine 2014. postao je svećenik u 42. godini života. Radio je kao svećenik po oratorijima, župama…A putovi su Gospodnji nedokučivi. U ovoj krizi s korona virusom osjetio je potrebu da služi kao liječnik. U dogovoru s biskupom vodi intenzivnu njegu oboljelih, traži i moli respiratore…Don Fabio stavio se na raspolaganje bolnici Alto Milanese na prvoj crti borbe protiv korona virusa.   Ovamo dolaze bolesnici iz crvene zone. Pred nekoliko dana pozdravio je svoje vjernike u crkvi San Cristoforo u Gallarateu.

“Već sam se prvikao slaviti euharistiju sam u mom stanu. Jer u ovim dramatičnim i paradoksalnim danima ljubiti bližnjega znači držati ga na distanci” – kaže don Fabio