Jutros mraz – Borba protiv korona virusa traži još oštrije mjere

16 ožu

Jutros nas je iznenadio mraz u slunjskom kraju. Temperatura je bila nekoliko stupnjeva ispod ništice. Jesu li stradale rascvale voćke doznat ćemo uskoro. Sretna je okolnost što je zrak bio suh pa niske temperature ne naškode kao što bi bilo da je zrak bio vlažan.

Pitanje je samo sata kad će stupiti na snagu dodatne oštrije mjere u borbi protiv korona virusa. U Europi se situacija pogoršava: scenario Italije čekaju i druge europske zemlje. Zarazu je bolje spriječiti nego liječiti. Zato će nove mjere ići za tim da se kontakti s drugim osobama svedu na minimum.  Samoizolacija na neki će se način proširiti na sve. Metarsko odstojanje od drugih postat će zakon.

U ovakvim prilikama otkrivat ćemo nove mogućnosti kojih do sada nismo bili svjesni. Istina gubici dragih osoba ne mogu se nadoknaditi ali ćemo tražiti odgovor. Neke vrijednosti čekaju da ih otkrijemo. Nisu li se monasi povlačili u samoću i u samoći otkrivali duhovno bogatstvo? Industrija zabave više je osiromašila nego obogatila pojedince. Pametan čovjek uči u svim prilikama i neprilikama u kojima se nađe. Pa tako i u ovima.

Evo jednog svjedočanstva iz Manile, glavnog grada Filipina: “Činimo svoj dio u borbi protiv pandemije. Ostajemo budni i nastavljamo  osluškivati upute legalnih i povjerljivih izvora.  Živimo u metropoli  na način monaha i eremita uronjeni u molitvu u pouzdanju u Boga” – kaže Paulina Soriano katolička laikinja u Manili. Vlada je odlučila staviti grad od 15. ožujka “u komunalnu karantenu” dekretom Rodriga Duterte. Ovo je energični pokušaj u sprečavanju širenja koronavirusa. “Kriza je vrlo jasna. Virus se širi po čitavoj zemlji” – rekao je Duterte. U sklopu ovog programa vlada je odlučila suspendirati od 15. ožujka do 14. travnja putovanja, zrakoplove, brodove, metro. Radi se o metropoli s 13 milijuna stanovnika…Ovo je samo dokaz da se radi o pandemiji.

Za sada mraz nije naškodio voću

                            

Preminula je u 94. godini života  MARIJA BRAJDIĆ iz Rak. Selišta 154. Pogreb 16.03.2020. u 15 sati na groblju Rakovica. Za njom žale kćerke Jelena i Mande, sin Joso, zetovi, snaha, unučad, rodbina